Реклама / Ads
1| 4116 |14.09.2018 СВЯТ

Швейцарски скандал с агенти на руското военно разузнаване

.
Лабораторията ”Шпийц” край Берн, цел на атаката Източник: Официален сайт LABOR SPIEZ
Двама руски агенти са били арестувани през пролетта в Холандия по подозрение, че са правили опити да проникнат в швейцарската лаборатория, която изследва образци на Новичок.
 

Съвместно разследване на случая са направили швейцарския вестник "Тагес анцайгер" и холандския "Ен Ер Це Ханделсблат", които публикуват информацията за случая.  Лабораторията, която е в центъра на интереса е  "Шпийц" край Берн, в която работят експерти по ядрени, биологически и химически оръжия.

 

Двамата руски агенти са били арестувани тази пролет в Холандия по подозрение в шпионаж срещу лаборатория в Швейцария, след което са били екстрадирани.

 

Швейцарската разузнавателна агенция е потвърдила пред "Тагес анцайгер" арестите. Според вестника те са били извършени след съвместни действия на контраразузнаването на Швейцария, Великобритания и Холандия за предотвратяване на заговора срещу лабораторията "Шпийц" край Берн, в която работят експерти по ядрени, биологически и химически оръжия.

 

В тази лаборатория са били изследвани образци от отровен газ, пуснат в Сирия, за което бе обвинен режима на Башар Асад, както и проби от нервно-паралитичното вещество, с което през март в Англия бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му. От лабораторията са потвърдили, че е имало опит за проникване в данните им от хакери, но той е бил осуетен.

 

Холандското издание твърди, че заловените в Холандия двама руснаци са работели за руското военно разузнаване и са притежавали "оборудване за проникване в компютърната система" на лабораторията "Шпийц".

 

"Тагес анцайгер" уточнява, че арестуваните в Холандия не са същите лица, заподозрени от британската прокуратура като извършители на покушението срещу бившия руски шпионин.

 

 В статията на "Ен Ер Це Ханделсблат" не се уточнява имало ли е съдебен процес срещу тази лица и какви обвинения е можело да им бъдат предявени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3808 |12.09.2018 Испанският министър на здравеопазването подаде оставка след скандал с дипломата й . 4| 9971 |31.07.2018 Скандал! Гърция обвини Турция за огнения ад . 1| 4349 |25.07.2018 Макрон пое вината за скандала с охранителя, удрял протестиращи . 0| 4451 |28.05.2018 Вот на недоверие срещу Рахой заради корупционен скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads