Реклама / Ads
0| 4288 |09.05.2018 СВЯТ

Техеран вероятно ще увеличи разходите за балистичната си програма /обзор/

.
Парламентът в Техеран вероятно ще увеличи разходите за балистични ракети, предава Ройтерс, като цитира високопоставен депутат. Именно балистичната програма беше една от оспорваните от Доналд Тръмп точки в споразумението с Иран, подписано за САЩ от Барак Обама.
 

Иран няма да остане в ядреното споразумение без "солидни гаранции" от страна на Европа. Това става ясно от изявление на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Той определи решението на САЩ като "глупаво и повърхностно", уточни БНР.

 

Аятолахът, който е най-висшата ръководна инстанция в Иран, не е ревностен привърженик на сключената през 2015 година сделка. Хаменей многократно е критикувал публично Съединените щати, че не спазват споразумението.

 

Бъдещето на ядреното споразумение с Иран след оттеглянето на САЩ ще бъде сред основните теми на срещата на европейските лидери в София следващата седмица. Това потвърди пред "Хоризонт" министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова.

 

"На 16-и вечерта се очаква в София да пристигнат всичките 28 лидери. Срещата ще има, след снощи, два основни акцента. Досега основен акцент беше "дигиталният дневен ред и дигиталната трансформация". След ситуацията със споразумението с Иран вчера, втората тема, която ще бъде обсъждана на вечерята на лидерите, ще бъде именно споразумението и решението на САЩ".

 

Междувременно Саудитска Арабия обеща да помогне за стабилизирането на световните петролни пазари след решението на Доналд Тръмп да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение и да възстанови икономически санкции срещу Техеран, което в крайна сметка може да лиши световните пазари от значителни доставки на ценната енергийна суровина.

 

Президентът Доналд Тръмп заяви във вторник, че се оттегля от многостранна сделка, която премахна в началото на 2016-а година икономическите санкции срещу Техеран в замяна на отказ на Иран от неговите ядрени амбиции. Вашингтон посочи, че новите санкции в САЩ ще ограничат иранския износ на суров петрол, макар че официални представители на Белия дом не предоставиха по-конкретни данни.

 

Саудитска Арабия, която е дългогодишен регионален съперник на Иран и ожесточен конкурент за част от глобалния петролен пазар, излезе в сряда с изявление, в което се казва, че Риад "се ангажира да подкрепя стабилността на петролните пазари", съобщава "Уолстрийт джърнъл". Лидерът на ОПЕК също така посочи, че заедно с други големи производители ще помогнат "да се смекчи влиянието от всеки потенциален недостиг на петролни доставки в резултат на новите санкции на САЩ спрямо Иран".

 

Трябва да се има предвид, че Саудитска Арабия ограничава своето петролопроизводство от началото на 2017-а година насам като част от споразумението на ОПЕК и други големи производители като Русия, целящо да се реши проблема със свръхпредлагането на петрол и да се повишат цените.

 

През първите три месеца на настоящата година Иран изнасящ петрол средно около 2 млн. барела на ден, като наскоро техеранският експорт нарасна до 2,7 млн. барел, или 3% от световните доставки на черното злато. По-голям част от този ирански петрол се купува от китайски и други азиатски купувачи, както и от някои европейски клиенти. Някои от тези купувачи обаче, в зависимост от тежестта на санкциите на САЩ спрямо Иран, може да се наложи да намерят нови доставчици.

 

В същото време агенция Ройтерс се позовава на източници от ОПЕК, според които Саудитска Арабия действително следи влиянието на оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран върху доставките на петрол и е готова да компенсира всеки един недостиг на ценното гориво, но не като действа самостоятелно.

 

"Успяхме да постигнем този нов съюз между ОПЕК и страни извън картела. Саудитска Арабия по никакъв начин няма да действа независимо от своите партньорите", съобщава източникът на Ройтерс и допълва: "Риад работи в тясно сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), които държат председателството на ОПЕК през 2018-а година и с Русия (която не е член на картела) за "координация и пазарни консултации". Ако е необходимо, ще бъдат предприети всички необходими действия в координация с всички партньори на ОПЕК и тези извън картела".

 

Междувременно петролните фючърси се търгуват недалеч от техните нови три и половина годишни върхове, ударени по-рано през деня. Фючърсите на американският лек суров петрол с доставка през юни нарастват с 2,7% към 70,90 долара за барел, а юлските фючърси на петрола сорт брент - с 2,86% към 77,00 долара за барел, след като по-рано в сряда те нараснаха с над 3% към нови най-високи нива от ноември 2014-а година насам на нива съответно от 71,17 и от 77,20 долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6275 |08.03.2018 Тръмп: Германия най-вероятно ще се изправи пред митата за вос на стомана и алуминий . 0| 5699 |11.06.2017 Убиха организатора на атентата в Техеран . 0| 5368 |10.06.2017 Иранските власти арестуваха седем души за атаките в Техеран . 0| 3502 |21.03.2017 ЕС увеличи санкциите срещу Сирия за химическото оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads