Реклама / Ads
3| 5799 |04.04.2018 СВЯТ

Турция, Иран и Русия поемат Сирия

.
Турция, Иран и Русия обещаха днес да ускорят усилията за постигане на стабилност в Сирия, ден след като американският президент Доналд Тръмп очерта перспективата за изтегляне на американските войници, отбелязва Ройтерс.
 

В изявление на президентите на трите страни, публикувано след срещата на върха в Анкара, се посочва, че те са решени да "ускорят усилията си за осигуряване на спокойствие на терена" в Сирия.

 

Въпреки че решението им да работят заедно не е допринесло особено за намаляване на насилието в Сирия, отчасти заради техните собствени военни намеси на страната на противоположни лагери, изявлението подчерта централната им роля в момент, когато нарастват въпросите за ангажимента на Вашингтон, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Високопоставен американски представител заяви днес, че Тръмп желае скорошно изтегляне на американските сили от Сирия. Ние няма да се изтеглим незабавно, но и президентът не желае да подкрепи дългосрочен ангажимент, посочи отговорният представител.

 

Близо 2000 американски войници са разположени в Северна Сирия в рамките на мисия за борба срещу групировката "Ислямска държава", която по-рано контролираше района.

 

Иранският президент Хасан Рохани каза, че събитията в Сирия, където сирийската армия и нейните съюзници са отблъснали бунтовниците през последните години, са показали, че САЩ "не са успели да свалят сирийското правителство" на президента Башар Асад. "Те искаха да предизвикат несигурност с цел да поддържат собствените си интереси, но не постигнаха успех", каза Рохани на пресконференция след разговори с президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. Той добави обаче, че вярва, че американските сили ще останат в Сирия.

 

Иран и Русия твърдо подкрепят сирийския президент, докато Турция подкрепя бунтовниците, воюващи срещу Асад. Тези различия продължават на терена въпреки политическото им сътрудничество, целящо прекратяване на насилието.

Турция предприе военна операция за изтласкване на бойците от кюрдските Сили за защита на народа от района на Африн в Северозападна Сирия, докато руските военновъздушни сили и подкрепяни от Иран милиции оказват подкрепа на операции на сирийската армия в районите на Идлиб и Гута.

 

Иранската държавна телевизия цитира Рохани, който е казал на Ердоган и Путин, че Африн би трябвало да бъде предаден на сирийската армия.

Развитията в Африн могат да бъдат полезни само ако не нарушават териториалната цялост на Сирия и контролът над тези райони би трябвало да бъде предаден на сирийската армия, заяви Рохани.

 

На свой ред турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще продължи антитерористичната операция в Сирия до пълното прочистване на териториите от кюрдски формирования. Той подчерта, че "тези, които не разбират, че "Ислямска държава" и кюрдските бойци работят за една и съща цел, не могат да допринесат за постигането на траен мир в Сирия".

 

Руският президент Владимир Путин призова да не се политизира въпросът, свързан с предоставянето на хуманитарна помощ в Сирия. Той също така подчерта, че Сирия няма да може да бъде възстановена без големи капиталовложения. "Призоваваме всички страни по света активно да участват в този процес не само на думи, а и на дело", посочи Путин. Следващата среща на президентите на Русия, Иран и Турция ще се състои в Иран.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6579 |01.04.2018 Русия пита Великобритания и Франция за ”Скрипал” . 1| 7084 |31.03.2018 Русия ще може да замени експулсираните от САЩ дипломати . 3| 7389 |31.03.2018 Руски експерт очаква нови мерки срещу Русия - във финансово-икономическата сфера . 0| 6373 |30.03.2018 Кремъл обвини Вашингтон в дискриминация зарази спирането на телевизията й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads