Реклама / Ads
5| 5367 |12.10.2011 СВЯТ

Украйна между чука и наковалнята

.
Юлия Тимошенко
Новината за тежката присъда, наложена на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко предизвика мълниеносна реакция в Европейският съюз.
 

 

ЕС смята решението на Киев за политически мотивирано, но със сигурност ще има тежки последици за опитите на страната да постигне споразумение с евросъюза.

 

ЕС е дълбоко разочарован. Присъдата дойде след процес, който не отговаряше на международните стандарти, посочи говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

 

В тон с изказването й германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че присъдата на Тимошенко няма как да не се отрази на отношенията между Украйна и ЕС.

 

Осъдителната присъда на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко сериозно е повлияла на имиджа на Украйна, която пое курс на сближаване с ЕС, се посочва в изявление на министерството на външните работи на Полша, която е в момента председател на ЕС.

 

Москва видя антируски подтекст в делото срещу Тимошенко, която бе осъдена за сключените газови договори с Русия през 2009 година. Руското министерство на външните работи посочи, че присъдата не трябва да се отрази на изпълнението на двустранните споразумения за природния газ. „Договорите трябва да се изпълняват”, размаха пръст Москва.

 

Неправителствената организация за защита на човешките права  „Амнести Интернешънъл” осъди присъдата като политически мотивирана и издадена от предубеден съд.

 

Такава бе и оценката на Белия дом, откъдето заявяват: "САЩ подкрепят с всички средства стремежа на украинския народ към демократична и преуспяваща европейска държава и остават верни на усилията за установяване на двустранно сътрудничество, основаващо се на общи ценности и интереси", се казва в американската декларация.

 

Само ден след обявяването на присъдата, в сряда групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕС обяви бойкот на срещата с официалната правителствена делегация на Украйна, съобщи официалният сайт на Юлия Тимошенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5506 |14.06.2011 Холера в Украйна; първите украински туристи са вече у нас . 5| 5636 |06.04.2011 Украйна прати чудотворна икона на Япония . 2| 5758 |06.02.2011 Преговори между „Мюсюлманските братя" и правителството на Египет . 0| 5929 |30.12.2010 Дипломатическа война между Чавес и Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads