Реклама / Ads
0| 4312 |26.09.2015 СВЯТ

Украйна и Русия си стиснаха ръцете за газа

.
Цената на газа за Украйна през четвъртото тримесечие ще бъде около 230 долара за 1000 кубични метра с отстъпката, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БНР.
 

В същото време пред телевизия “Россия 1” ръководителят на Газпром Алексей Милер изтъкна, че споразумението за доставката на 2 милиарда куб. метра газ не гарантира, че Украйна ще има средства да плати допълнителните доставки през зимата.

 

Късно снощи Украйна и Русия се споразумяха по условията за доставки на газ за зимния сезон от 1-ви октомври до края на март 2016 година.

 

Енергийните министри на двете страни се ангажираха в Брюксел да осигурят непрекъснат транзит на природния газ през украинска територия за останалите Европейски страни.

 

Окончателният документ, който определя финансовите параметни на споразумението, не беше подписан тази вечер, но двете страни се договориха това да стане скоро.

 

Русия се съгласи да намали цената, на която продава газа до равнищата, сходни с тези, които плащат съседните на Украйна държави. Министърът на енергетиката Александър Новак:

 

Сигурен съм, че днешните споразумения ще ни позволят да гарантираме нормалното обезпечаване с руски газ на много милиони наши европейски потребители през тази зима.

 

Украйна обещава да нагнети още следващия месец 2 милиарда кубически метра газ като резерв в подземните си хранилища, чрез които да поддържа налягането в тръбопроводите през нейна територия в посока Югоизточна Европа. Министърът на енергетиката и въглищата Володимир Демчишин:

 

В този документ Украйна потвърждава непрекъснатия транзит на руски природен газ за европейските държави.

 

Поне 500 милиона долара ще са необходим за закупуването на руския газ от украинците и част от тях ще дойдат с помощта на Европейския съюз, уточни заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович:

 

Горещо искам да благодаря на колегите от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, Международния валутен фонд, Германската банка за развитие и всички други финансови институции, които помогнаха за събирането на тази сума.

 

Според Европейската комисия за предстоящия зимен период, Украйна ще се нуждае от допълнително 9 до 12 милиарда куб. метра газ, а по оценка на Газпром - от 5 до 7 милиарда.

 

Протоколът за доставките на газ между Киев и Москва формално още не е подписан, но страните обещаха скоро да приключат всички процедури и горивото да потече от началото на следващия месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4476 |20.09.2015 САЩ и Русия заедно в борбата срещу "Ислямска държава“ . 1| 4666 |18.09.2015 Кери: САЩ започват преговори с Русия за Сирия . 1| 4743 |26.08.2015 Италианският премиер: Противопоставянето с Русия е трагична грешка . 6| 5340 |19.08.2015 Турция изпрати споразумение на Русия за "Турски поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads