Реклама / Ads
0| 3333 |11.03.2021 СВЯТ

Влизаме в Черна гора със „зелен паспорт“, PCR или антигенен тест

.
Източник: БГНЕС
От 13 до 17 март българите ще могат да влизат в Черна гора след представен PCR или антигенен тест, или удостоверение за ваксинация, съобщи българското Министерство на външните работи.

Отрицателният PCR тест трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди отпътуването за Черна гора, а положителният резултат от антигенен тест не трябва да е по-стар от 30 дни.

 

При удостоверение за извършена ваксинация се изисква втората доза на ваксината да е поставена поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора.

 

Новите изисквания няма да се прилагат за деца до петгодишна възраст.

 

Сънародниците ни, които имат постоянно или временно пребиваване в Черна гора, но не представят изискваните документи, ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, като не се предвижда възможност за предсрочното ѝ прекратяване.

 

Българските граждани, които нямат постоянно или временно пребиваване в Черна гора и не представят изискваните документи, няма се допускат в страната.

 

От българското посолство в Подгорица обръщат внимание, че новите изисквания не се отнасят до българските граждани, пристигащи от Албания, Косово, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, за които няма ограничения за влизане в страната.

 

Ограниченията не се прилагат и спрямо транзитно преминаващи пътници и водачите на пътнически и  товарни превозни средства.

 

Пътниците следва да имат предвид, че два от граничните пунктове в Черна гора работят в ограничен режим – ГКПП Vuča по пътя Rožaje – Tutin и Metaljka по пътя Pljevlja – Čajniče, където е разрешено преминаване само в часовия интервал от 7 до 19 часа местно време.

 

От 10 до 17 март 2021 г. Черна гора въведе и нови вътрешни ограничителни мерки. Сред тях е забрана за влизане и напускане на територията на столицата Подгорица, старата столица Цетине и общините Будва, Тиват, Никшич, Плужине, Херцег Нови, Улцин, Бар, Котор, Плевля.

 

Изключения са предвидени за работещите (с удостоверение от работодател), ангажираните в предоставяне на здравни услуги, при полагане на грижи за лица с увеждания, пътуване на студенти, поддържане на лични отношения между деца и родители, земеделски производители и други.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4403 |30.08.2020 В Черна гора гласуват за парламент . 1| 4197 |30.03.2020 Черна статистика: Над 720 000 са заразени с Covid-19 в света . 0| 3608 |23.03.2020 Заразата взе първа жертва в Черна гора . 0| 4219 |15.02.2020 Без найлонови торбички в Черна Гора
Реклама / Ads