Реклама / Ads
18| 9676 |26.08.2013 СВЯТ

Войната наближава! 37 държави се готвят да ударят Сирия

.
Две от най-могъщите членки на НАТО - Турция и Великобритания, обявиха в понеделник, че са готови да влязат във война със Сирия и без резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
 

Турският външен министър Ахмет Давутоглу даже заяви, че военната коалиция срещу Асад вече включвала 36-37 държави, пише Труд. "Турция е готова. Тези, които извършват военни престъпления, трябва да бъдат наказвани! Башар ал Асад надмина дори зверствата и кланетата от Босна през 90-те години", отсече Давутоглу пред в. "Милиет".

"Напълно е възможно да действаме и без санкция от ООН", заяви британският дипломат №1 Уилям Хейг пред Би Би Си. Той изрази увереност, че режимът на Асад стои зад химическата атака в околностите на Дамаск през миналата сряда. Опозицията твърди, че жертвите са 1300 души, а "Лекари без граници" - 355. "Единственият невъзможен вариант пред нас вече е да не направим нищо", каза френският външен министър Лоран Фабиюс.

Решението дали да има военна интервенция щяло да бъде взето до няколко дни. И Хейг, и Фабиюс изразиха съмнение, че оръжейните инспектори на ООН ще намерят каквито и да било доказателства за извършителя на химическата атака заради забавянето им от сирийския режим. "Тактиката на Асад очевидно е такава, освен това интензивните бомбардировки през последните дни най-вероятно са унищожили уликите", съгласи се и източник от Пентагона. Екипът от инспектори на ООН бе обстрелван в понеделник от снайперисти в подстъпите към засегнатия от бойните отровни вещества район Гута, североизточно от Дамаск.

Не бе съобщено за пострадали, но заради повредения си джип експертите били забавени с часове. В крайна сметка отишли в друго предградие - Муадамиет аш Шам, на югозапад от столицата, също обгазено миналата сряда. Режимът в Сирия хвърли вината за инцидента върху бунтовниците, а те - на Дамаск. Говорител на Белия дом заяви, че доказателствата срещу Асад се трупат. Но отрече информацията на в. "Дейли телеграф", че вече е решено войната да започне в близките дни.

Конгресменът демократ Елиът Енджъл заяви обаче, че ситуацията може да се окаже толкова сериозна, че президентът да нареди въздушни удари още преди на 9 септември да свърши ваканцията на Конгреса. А сенаторът републиканец Джон Маккейн призова Обама да не чака ООН, а да нанесе "сериозен удар, не само с някакви си крилати ракети". Иначе авторитетът на САЩ щял да бъде сринат. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че това ще е "сериозно нарушение на международното право" и "трагична грешка".

"Западът поема по хлъзгав път, последствията ще са крайно опасни за Близкия изток и Северна Африка, няма доказателства срещу Асад", каза Лавров. Но добави: "Не се готвим да воюваме с никого заради Сирия, надяваме се западните ни съюзници да подходят стратегически, а не спонтанно." Китай призова към сдържаност, а Ирак, който иначе е съюзник на САЩ, заяви, че няма да отвори въздушното си пространство за война в Сирия. Саудитска Арабия е категорично за военна намеса, а Германия обяви, че ще подкрепи "последствията" срещу Асад, ако се докаже вината му. Единствената концентрация на "чужда сила" в понеделник бе в Йордания, където генерали от няколко западни и арабски държави обсъждаха ситуацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5465 |18.07.2013 Подредихме се сред най-стресираните държави . 0| 8174 |28.02.2013 940 000 бежанци от войната в Сирия . 7| 6685 |24.01.2012 Войната срещу Иран неизбежна . 10| 6270 |03.11.2011 Иран и Израел на прага на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads