Реклама / Ads
0| 2913 |07.09.2022 СВЯТ

Задържаха лидер на ИДИЛ в Турция

.
Източник: БГНЕС
Турските и сирийските специални служби проведоха съвместна спецоперация по задържането на един от лидерите на терористичната групировка ДАЕШ (арабски акроним на ИДИЛ) в Източна Турция, съобщава вестник „Сабах“, цитиран от БТА.
 

В операцията са участвали сили за сигурност от командването на жандармерията на окръг Газиантеп, Южна Турция, и членове на сирийските оперативни сили.

 

Арестуваният се казва Рамо Мохамед Ал-Хамед и е бил задържан на 31 август, докато се подготвял за акция. Според турските медии той е известен в терористичните среди като Рами Ремо и отговарял за правните въпроси в терористичната организация. Преди това той бил освободен от затвора в сирийската провинция Хасака, при условие че отиде в град Джараблус.

 

Турски официални лица по-рано казаха, че разузнавателните канали между двете страни продължават да функционират въпреки липсата на официален диалог между Анкара и Дамаск. Това обаче е първото съобщение през последните години за съвместна антитерористична спецоперация, отбелязва ТАСС.

 

Освен Рамо Мохамед Ал-Хамед са били задържани и отговарящият за разузнаването на „Ислямска държава“, отговарящият за социалните медии, ръководителят на образователните дейности и още един член на терористичната организация. Споменатите терористи са се готвели да извършат нападение в Турция и са били арестувани при опит да преминат границата в района на сирийския град Джараблус, уточнява Анадолската агенция, цитирайки турското вътрешно министерство.

 

Задържани са шестима информатори на терористи, идентифицирани като техни помагачи. Иззет е автомат Калашников (АК-47).

 

Турските медии съобщиха след разговорите на 5 август в Сочи между президентите на Турция и Русия Тайип Ердоган и Владимир Путин, че в Анкара се обсъжда възможността за установяване на преки контакти между турското и сирийското ръководство, допълва ТАСС. В тази връзка турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че преговори между Ердоган и сирийския президент Башар Асад не са планирани и в момента контактите между Турция и Сирия се поддържат чрез спецслужбите. Турският лидер заяви, че Анкара не цели свалянето на Асад, подкрепя териториалната цялост на Сирия и предпочита дипломацията за решаване на съществуващите проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3360 |30.08.2022 Шиитски лидер призова да се спрат протестите в Ирак . 0| 2945 |07.08.2022 В Гърция расте скандалът с подслушването на журналист и опозиционен лидер . 0| 3469 |24.05.2022 Задържаха бивш президент на Молдова по подозрение за държавна измяна . 0| 3737 |04.04.2022 Ердоган съди лидера на най-голямата опозиционна сила за 1 млн. лири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads