Реклама / Ads
15| 8148 |15.03.2024 СВЯТ

САЩ с предупреждение към Орбан за връзките му с Путин: Иначе ще решим какво да предприемем

.
Виктор Орбан и Владимир Путин
Съюзниците от НАТО са предупредили Унгария за опасностите от "близките ѝ и задълбочаващи се" отношения с Русия, заяви посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман, цитиран от Ройтерс. Ако това е политиката, която Будапеща избира, "ще трябва да решим как най-добре да защитим интересите си в областта на сигурността", добави той, предаде БТА.
 

Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха заради забавянето от страна на Унгария на ратификацията за присъединяването на Швеция към НАТО, която унгарското правителство окончателно прие миналия месец, а също и заради топлите връзки на националиста и министър-председател на Унгария Виктор Орбан с Москва въпреки руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.

 

"Тези основателни опасения за сигурността, споделяни от 31 съюзници на Унгария, не могат да бъдат пренебрегвани", заяви Пресман в реч по повод 25-ата годишнина от членството на Унгария в НАТО. Той уточни, че Унгария е съюзник, "който се държи по различен начин от всички останали".

 

"Тази реч е за правителство, което определя Съединените щати като "противник", докато прави политически избори, които все повече го изолират от приятели и съюзници. Тази реч е за дългогодишен приятел и съюзник, който казва и извършва неща, подкопаващи доверието и приятелството", добави той.

 

Напрежението между правителството на Орбан и правителството на американския президент Джо Байдън се изостри през последните седмици, след като Орбан открито подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ след среща с републиканеца в щата Флорида. Орбан похвали Тръмп, че е единственият кандидат за президент на САЩ, който може да сложи край на войната в Украйна - като прекрати военната помощ за Киев.

 

Будапеща се противопоставя на руската инвазия в Украйна, но Орбан отказва да изпрати оръжия на Киев и многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия. Правителството му поддържа близки отношения с Москва, отчасти поради продължаващата енергийна зависимост на Унгария от Русия, отбелязва Ройтерс.

Пресман отбеляза, че Унгария открито призовава САЩ и други съюзници да прекратят военната подкрепа за Украйна, за да се стигне до незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори. "Съединените щати също искат мир. Желаем тази война да приключи. Но унгарското предложение не подобава на действителността", добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4016 |15.03.2024 ISW: Mирът за Русия означава края на Украйна. Застъпващите се за "преговори" трябва да го разберат . 1| 3686 |14.03.2024 Марин Льо Пен неочаквано скочи на Путин. Критикува го, че отприщил война на прага на ЕС . 5| 10505 |14.03.2024 Как Украйна компенсира „гладуването за снаряди“ с „армия от дронове“. . 7| 3947 |13.03.2024 Легион "Свобода России" призова цивилните да напуснат Белгород и Курск, продължават боевете с "убийците на Путин"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads