Реклама / Ads
11| 4012 |15.03.2024 СВЯТ

ISW: Mирът за Русия означава края на Украйна. Застъпващите се за "преговори" трябва да го разберат

.
Медведев и Путин
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува подробен призив за пълно премахване на украинската държава и нейното поглъщане от Руската федерация. Своя документ той евфемистично нарече "формула за мир". Исканията на Медведев не са нови, а по-скоро представляват действителните намерения на Кремъл за Украйна. Тезите на Медведев са тема на дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).
 

Медведев започва "мирния план", като риторично лишава Украйна от нейния суверенитет, наричайки я "бивша" държава и поставя името ѝ в кавички. Той излага седемте точки.





Седемте точки включват: признаване от Украйна на военното ѝ поражение, пълна и безусловна украинска капитулация и пълна "демилитаризация"; признаване от цялата международна общност на "нацисткия характер" на Украйна и "денацификацията" на правителството на Украйна; изявление на Организацията на обединените нации (ООН), лишаващо Украйна от нейния статут на суверенна държава съгласно международното право, и декларация, че на всички държави, наследници на Украйна, ще бъде забранено да се присъединяват към всякакви военни съюзи без съгласието на Русия; оставка на всички украински власти и незабавни временни парламентарни избори; украинските репарации да бъдат изплатени на Русия; официално признаване от временния парламент, който ще бъде избран след оставката на сегашното правителство на Украйна, че цялата украинска територия е част от Русия и приемането на акт за "обединение", който включва украинската територия в Руската федерация; и накрая разпускането на този временен парламент и приемането от ООН на "обединението" на Украйна с Русия.

 

Призивите, които той отправя, изглеждат крайни, но всяка една от седемте точки е част от идеологията на Кремъл и заявените военни цели и оправдания. Медведев единствено ги е синтезирал.

 
Руският президент Владимир Путин установи принципите в статията си от 2021 г. "За историческото единство на руснаци и украинци". Путин твърди в тази статия, че украинците и руснаците са исторически един обединен народ, който е бил насилствено и несправедливо разделен от външни престъпни сили. Путин използва статията, за да подкопае суверенитета на Украйна и претенциите върху нейното собствено политическо, социално, историческо, езиково и културно развитие - все предложения, които са в основата на призивите на Медведев за разпускане на Украйна като юридическо лице и пълното ѝ поглъщане в Руската федерация.

 

Путин и други руски официални лица отдавна са поставили информационни условия, за да определят Украйна като интегрална и неделима част от руската територия и са поставили целта на Русия в Украйна като "обединяване" на украинските територии с тяхната предполагаема историческа родина.

 

Така, според изложеното от двамата, става ясно, че мирът за Русия означава края на Украйна като суверенна и независима държава. Тези, които се застъпват за натиск върху Украйна да започне преговори с Русия, би било добре да се съобразят с тази постоянно повтаряна руска позиция.






Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски заяви на 14 март, че неуточнени украински части, които са разположени на фронтовата линия от дълго време, са започнали ротации.

 

Сирски заяви, че тези ротации, по време на които дислоцираните части ще бъдат заменени на фронта с по-нови, ще помогнат за стабилизиране на оперативната обстановка, но не уточни къде по фронтовата линия се провеждат, за да запази украинската оперативна сигурност.

 

Украинските сили вероятно няма да могат да извършат значителни ротации в райони, където украинското командване прецени, че ситуацията е трудна или има риск от руски пробив. Докладваното начало на украинските ротации предполага, че украинското командване вярва, че ситуацията се е стабилизирала достатъчно, за да може украинските войски да се ротират.

 
Руските сили може в момента да ангажират тактически и оперативни резерви за боевете в Източна Украйна в опит да поддържат и потенциално да засилят темпото на текущите руски настъпателни операции. Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 14 март, че руското военно командване предоставя тактически и оперативни резерви за настъпателните усилия в Лиманското направление, близо до Бахмут и западно и югозападно от Донецка област. Целта е да попречи на украинските сили да стабилизират допълнително фронтовата линия в тези области.

 

Машовец заяви, че много от тези резерви са били предназначени да използват предвиден руски пробив на украинската отбрана, а не непременно да подкрепят настоящите руски настъпателни операции срещу стабилизиране на украинските отбранителни позиции.

 

Руските сили все още разполагат с подходящи резерви за по-нататъшно засилване на настъпателните операции, но тези резерви вероятно ще бъдат недостатъчни, за да позволят на руската армия да срине украинската отбрана.

 

Преди това се бореха да постигнат повече от постепенни незначителни тактически печалби в Украйна от средата на 2022 г. и въвеждането на тактически или дори ограничени оперативни резерви само по себе си не променя руските перспективи за оперативно значителни победи. Руските сили все още не са демонстрирали способности за извършване на здрави механизирани маневри за бързо завземане на големи участъци от територия.





Руската способност да постигне значителни победи обаче все още зависи от нивото на западната подкрепа за Украйна и продължаващите забавяния ще увеличат риска в дългосрочен план. Недостигът на украински материали може да направи сегашната украинска фронтова линия по-крехка, отколкото показва сравнително бавният напредък на Русия в различни сектори.

 
Добре снабдените украински сили доказаха, че могат да попречат на руските сили да постигнат дори незначителни победи и няма причина да се съмняваме, че украинските сили с достатъчна западна помощ за сигурност биха могли да стабилизират настоящата фронтова линия.

 

Трудните метеорологични и теренни условия през пролетта на 2024 г. вероятно ще ограничат ефективните механизирани маневри от двете страни на линията и допълнително ще ограничат руските възможности за постигане на значителен тактически напредък, докато земята все още е кална.

 

Руските сили вероятно ангажират тактически и оперативни резерви, за да поддържат темпото на своите офанзивни операции, за да натиснат настоящите предимства срещу зле подготвените украински сили, преди наземните условия да забавят общия оперативен темп в Украйна. Може също така да се стремят да запазят темпото на своите офанзивни операции до пролетта на 2024 г., независимо от трудните метеорологични условия и теренни условия, в опит да използват недостига на украински материали, преди обещаната западна помощ за сигурност да пристигне в Украйна. Съобщава се, че руските сили се подготвят за ново настъпателно усилие в края на май или лятото на 2024 г. и западната помощ за сигурността на Украйна вероятно ще играе важна роля при определянето на перспективите на това усилие.

 

Докладваното руско прехвърляне на тактически резерви в нови райони на фронтовата линия демонстрира вероятната способност на Русия динамично да балансира и преразгледа своите офанзивни усилия. Съобщенията на Машовец за прехвърлянето на елементи от 10-ти танков полк на ДНР югозападно от град Донецк и елементи от 272-ри мотострелкови полк на 1-ва гвардейска танкова армия в посока Лиман са забележителни, тъй като тези елементи вероятно са били резерви в други посоки, където Руските сили провеждат настъпателни операции.

 

Британският вестник The Times съобщи на 14 март, че британското правителство смята, че Русия умишлено е заглушила сателитния сигнал на самолет, превозващ британския министър на отбраната Грант Шапс обратно в Обединеното кралство от Полша.

 

Британски служители смятат, че руснаците са заглушили сателитния сигнал на изтребителя Dassault 900LX Falcon на Кралските военновъздушни сили, транспортиращ Шапс, неговия персонал и избрани журналисти обратно в Обединеното кралство, след като са наблюдавали ученията на НАТО Steadfast Defender в Полша. Съобщава се, че заглушаването на сигнала е повлияло на GPS сигналите за около 30 минути, докато самолетът е летял близо до Калининград, като също е попречило на пътниците да имат достъп до интернет на мобилните си телефони. Данните от сайта за проследяване на GPS смущения GPSJAM показват, че голяма част от северна и централна Полша и региона на Балтийско море са имали високи нива на заглушаване на GPS на 13 март.






ISW по-рано съобщи, че прекъсванията на GPS в Балтийския регион и голяма част от Полша в края на декември 2023 г. и началото на януари 2024 г. може да са били свързани с руската електронна война в Калининград.

 

Не е ясно дали руските сили умишлено са се прицелили в самолета, но като се имат предвид скорошните GPS смущения в този регион, Русия може и да стои зад това. Русия може да е реагирала на неотдавнашното съобщение на Шапс за удължаване на разполагането на британските системи за противовъздушна отбрана Sky Sabre в Полша до края на годината. Това прокремълски блогъри представиха като  информационната операция за представяне на Запада като заплашващ Русия.

 

Продължаващите ограничени нападения от украинска територия към руските гранични региони вероятно ще принудят Кремъл да избере между заплащане на репутационни или ресурсни разходи в отговор на нахлуванията. Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), продължават да твърдят, че вероятни елементи от общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода на Русия" (ЛСР) продължават атаките срещу руски гранични селища, главно Теткино, Курска област и Козинка и Спордарюшино, Белгородска област на 14 март, но руските граничари са отбили атаките.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3684 |14.03.2024 Марин Льо Пен неочаквано скочи на Путин. Критикува го, че отприщил война на прага на ЕС . 5| 10501 |14.03.2024 Как Украйна компенсира „гладуването за снаряди“ с „армия от дронове“. . 7| 3945 |13.03.2024 Легион "Свобода России" призова цивилните да напуснат Белгород и Курск, продължават боевете с "убийците на Путин" . 1| 3321 |13.03.2024 Украйна отново се цели в руски рафинерии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads