Реклама / Ads
0| 8399 |30.05.2008 __

Доц. Григорий Вазов: Използваме най-добрите европейски образователни практики

.
Реализацията на студентите ни е атестат за високото качество на образование, казва доц. д-р Григорий Вазов, собственик на Висшето училище по застраховане и финанси.
 
Първото в България частно специализирано Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) е открито с решение на Народното събрание през 2002 г. и е акредитирано от Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация.  

Първият прием е обявен за учебната 2002/2003 година - приети са 325 студенти, желаещи да се обучават за образователно-квалификационната степен "бакалавър". Успешно стартират и трите предлагани специалности в редовна и задочна форма на обучение: "Финанси", "Застраховане и осигуряване" и "Счетоводство и контрол".

През следващите години Висшето училище се радва на нарастващ интерес от страна на кандидат-студентите. За учебната 2007/2008 година приемът достига оптималния за училището, позволяващ изпълнението на основната цел на ВУЗФ - да предлага елитно обучение в малки учебни групи, с възможност за персонално внимание към всеки студент. В момента във ВУЗФ се обучават 1200 студенти.

- - Доц. Вазов, Висшето училище по застраховане и финанси е домакин на национална конференция, посветена на застраховането и осигуряването. Какви са основните акценти на форума?

- Висшето училище е домакин и съорганизатор на Седмата конференция с международно участие, която провеждаме съвместно с фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски". Тази година темата е „Застраховането и осигуряването в България при условията на евроинтеграцията". Гост- лектор е г-н Рангам Бир, вицепрезидент на „Алианц Нова Европа", който представи основните предизвикателства пред застрахователните пазари в Югоизточна Европа. От Финансовата академия при правителството на Руската федерация в конференцията участва проф. Лариса Орланюк - Малицкая. А за европейските измерения на модернизацията на осигурителните системи в България говори управителят на НОИ доц. д-р Йордан Христосков, който е и декан във ВУЗФ.  Провеждането на конференцията е част от нашата политика за партньорство между висшето образование и практиката. И още една новина -  за първи път тази година е отличен и най-коректният застраховател  в общото застраховане за 2007г. в България. В рамките на този професионален форум  призът бе връчен на  ЗК „Уника", избрана в конкуренция с още 4 номинирани дружества. Изборът е резултат от анкета, проведена от Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи и Висшето училище по застраховане и финанси.

vazov_dsc_0105.jpg
- Как се развива Висшето училище по застраховане и финанси и какво е новото?

- Тази година Висшето училище навършва 6 години, но въпреки младостта си може да се похвали със забележителни резултати. Първите два випуска завършиха с много добър успех и професионална реализация. Над 80 на сто от нашите студенти намират работа по специалността си в престижни финансови институции, като банки, застрахователни компании и пенсионно-осигурителни дружества. Наскоро получихме добра акредитация, така че от учебната 2008/2009 г. предлагаме обучение и в магистърска степен. Това доказва, че училището е много сериозно наложило се и сега вървим към т.нар. интензивно развитие. Висшето училище е сертифицирано съгласно изискванията на Международния стандарт за качество ISO 9001:2000. Гордеем се и с новата си сграда и прекрасна материална база. Много от нашите партньори направиха дарение и оборудваха с модерна учебна техника аулата и аудиториите. Всичко това ни позволява да използваме най-добрите европейски образователни практики за високо качество на обучението и реализация на студентите. За да бъде престижно, образованието се гради върху няколко опорни точки. Първата е преподавателският състав, втората - са учебните планове, третата опорна точка е материалната база, четвъртата - международните контакти. И петата, но най-важната опорна точка - това е качеството на продукта, който произвеждаме. Успешната реализация на нашите студенти е най-добрата атестация за качеството на образованието във ВУЗФ.

- Разкажете ни за контактите на Висшето училище с бизнеса и с практиката.

- Това е най-големият плюс и предимство на висшето училище. Според мен, няма университет в България, който да поддържа толкова активни контакти с бизнес организациите, свързани със специалностите, по които се обучават нашите студенти.  Партньорство ни е на няколко равнища. Първо, на висшето ръководство на училището. По отношение на настоятелството, то неговите членове са ръководители на големи финансови институции.

Има и второ равнище, това са така наречените конкретни договори за стажове. Редовно организираме т.нар. отворени врати за младите хора, както и срещи на наши студенти  с ръководствата на големи банки, застрахователни и осигурителни дружества.

Другото ниво на контакти също е много важно. Става въпрос за преподавателите във висшето училище. Те са изявени личности и в обществения живот на страната, и имат много добри позиции в икономиката. Нашите студенти имат възможността да се срещат и да контактуват непосредствено с тях.

- С влизането на страната в ЕС отвориха ли се нови възможности пред ВУЗФ?

- Нека не мислим, че влизането на България в Европейския съюз автоматично отваря всички врати. Ние продължаваме да работим както досега, единственото, което се е променило, е фактът, че вече имаме по-добра комуникация с други университети в Европа. Оттук-нататък ни предстои много работа, за да имаме нови възможности.

- Наскоро отбелязахте празника на Висшето училище. Как решихте да определите датата 11 май за ден на ВУЗФ?

- Обмисляхме различни варианти, докато изберем подходяща дата. Миналата година на 11 май открихме новата собствена сграда на Висшето училище и така решихме, че денят, в който по стар стил се почита делото на Светите братя Кирил и Методий, е най-доброто решение за празник на ВУЗФ. Освен това май е много хубав месец, природата се събужда за нов живот, всичко е свежо и слънчево. Това е началото, това е пролетта и младостта - какъв по-добър избор за празник на Висшето училище! 

 g_vazov_1.jpg  снимки Вяра Йовева

- Каква е тази инициатива за създаване на списание, което да обединява финансите и културата?

- Вече сме на финала с реализирането на един от нашите проекти -издаваме ново списание „Пари и култура". Убеден съм, че финансистите трябва да бъдат възпитани в определени духовни ценности, защото те са хората, които ще работят с пари, а за културата са необходими пари.

Интервюто взе Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8334 |17.08.2009 Въпроси, които един съдия не зададе . 1| 7727 |23.03.2009 Преслава с нов „Астън Мартин” в компанията на Мерилин . 7| 4929 |24.03.2009 М. Стратиева: Финансовата криза може да помогне на българския туризъм . 0| 5112 |23.03.2009 Р. Генов: България може със и без безмитна търговия, но не и с политически слугинаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads