Реклама / Ads
0| 5136 |23.03.2009 __

Р. Генов: България може със и без безмитна търговия, но не и с политически слугинаж

.
Има перспектива за ново отваряне на безмитните обекти след директива на ЕС. Българското правителство да признае, че е сгрешило и се е подало на външен натиск, обяви председателят на АБТРТ.
 

 

Има перспектива за ново отваряне на безмитните обекти в съгласие с директива на ЕС, според която тази дейност може да продължи до 2017 година, обяви по радио К2 Радостин Генов, председател на Асоциацията за безмитната и трeвъл ритейл търговия (АБТРТ). Той напомни, че този сектор беше затворен и направо съсипан в резултат на външен натиск, непрозрачно и за благото на чужди интереси. Решението на ЕС е тотален провал на лансираната у нас идея, че такъв бизнес няма в рамките на ЕС и на мотива на правителството, което през 2008 г. закри българските безмитни обекти. Кой и защо провокира българския премиер и правителство да ликвидира един легитимен по българското законодателство бизнес, попита председателят на Асоциацията. Така по същество на Турция беше предоставено монополно положение по югоизточната граница на ЕС. Ние искаме разследване за причините, поради които беше дискредитиран в европейските институции един легитимен български сектор. Докога политическият слугинаж в България ще съсипва конкурентни сектори на българската търговия, попита още Генов. Върху българското правителство беше оказан сериозен натиск и на практика беше извършена злоупотреба с власт от определени чиновници от ЕК, добави той.

Заключението Генов направи по повод на факта, че Асоциацията за безмитната и трeвъл ритейл търговия подаде жалба пред Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос с искане за разследване на неправомерно администриране и ролята на Европейската комисия за оказване на натиск върху Българското правителство, довел до закриването през 2008 г. на безмитните обекти и бензиностанции на сухопътните граници с трети държави. Причината е включването в междинния доклад на комисията от февруари 2008 година на неверни факти и данни, които пряко доведоха до затварянето на легитимен бизнес, съобразен с европейското законодателство. Последствията са, че турски оператори и други фирми станаха монополисти в този сектор, от което българската икономика търпи загуби в условия на световна рецесия. Генералният секретар на Европейската „Дюти фри и тревъл ритейл асоциация” Кийт Спинкс насърчи Европейския омбудсман да разгледа жалбата по възможно най-бързия начин. Жалбата е подадена за нарушения на член 2 (неправомерно администриране) и чл 4а (непредоставяне на достъп до докумeнти) от Статута на европейския омбудсман – решение на Парламента 94/262/ЕCSC.

Защо толкова време се бави отговорът на българските безмитни оператори, и то преди всичко чрез административни хватки, запита по този повод Генов по радио К2. Той обясни, че според отговора на ЕК– протоколите не представлявали публичен интерес, което е несериозно и безотговорно решение. Очевидно определена група използва ЕК, за да съсипе цял един бизнес, обобщи той. Междувременно и Агенция Митници е потвърдила писмено, че за проверките в дейността на операторите за период от 5 години назад нарушения няма! Искането за подобно проверка било направено от холандския посланик Вилем ван ЕЕ, който отправил тежки квалификации по адрес на БГ операторите и бил в челото на атаките. Генов настоя сега министър Калфин да попита посланика няма ли поне да се извини. В другия случай от Асоциацията щели да потърсят съдействието на евродепутати за информиране по дипломатически път на холандското правителство за грубо вмешателство с използване на непроверени данни и квалификации, уронващи престижа на уреден по европейски изсквания бизнес, уточни Генов.

Междувременно Конър Фоли, консултант в Брюксел по митнически и данълна политика и регламенти на ЕС, обяви по телефона по разио К2, че реално след закриването на безмитните обекти след юли ЕК разполага с ново законодателство. Преди време имало сериозни обвинения за злоупотреби срещу работещите в безмитните обекти по границите ни. Сега се набирала още информация по темата, но в Брюксел били наясно, че затварянето на безмитните обекти е довело до загуба на работата им от много хора. Фоли каза, че е наясно с подадената жалба и Българската асоциация може да получи подкрепата на други европейски институции. Подадената жалба е много добре обоснована, в нея има много сериозни обвинения, добави Фоли, уточнявайки, че от Европейския Парламент искат да видят правата на потребителите запазени, още повече, че обвиненията на ЕК засега остават тайна.

Българското правителство трябва да има доблестта да признае, че е сгрешило, че се е подало на външен натиск, който се облагодателства сериозно от затварянето на безмитните магазини, апелира председателят на Асоциацията за безмитната и трeвъл ритейл търговия. Пропуските обаче могат да бъдат компенсирани, защото в противен случай ще останат много тежки съмнения. Турция, Гърция и Румъния сега буквално ни се присмиват, добави Генов. В България се е формирала уникална нова професия, която се нарича политическо джебчийство – в резултат на частни интереси и на политически натиск се разсипва цял един бизнес, каза още Р. Генов. „Направи го една малка политическа клика, политически пластилини, готови да се продадат, при това в нарушение на два текста от Конституцията на България, по начин, подобен на онзи след 9–ти септември 1944 година. Ние сме експроприирани по партизански начин, при цялото ми уважение към историята”. По тази причина Генов обяви, че ще бъдат заведени дела, които най–вероятно ще бъдат спечелени.

След затваряне на безмитните обекти контрабандата на цигари у нас не само, че не е намаляла, но се е и увелчила с 15%, констатират от „Бритиш Американ Тобако” и няма основания да не им се вярва, обяви председателят на Асоциацията за безмитната и трeвъл ритейл търговия и допълни, че се контрабандира и гориво. По темата са водени разговори с редица български депутати, каза още Генов, уточнявайки, че у част от тях има съчувствие, други не познават материята, трети пък считали, че техни „кочияши” рано или късно ще вземат този сектор. България може със и без безмитна търговия, но не може повече с политически слугинаж, не може повече да продължава с решения, които обезкостяват икономиката. Какво пречеше на държавата да си взима редовно по 40 млн евро годишно от този бизнес?, запита Генов и каза, че ако решението не се коригира, ще останат много тежки съмнения. Ако българските политически мъже не направят крачка напред и не изпълнят разпорежданията на директивата на ЕС, значи някой е сериозно ангажиран и не може да върне тази индулгенция. Не се знае още кой е този човек, или хора, но рано или късно истината ще изплува, прогнозира председателят на Асоциацията за безмитната и трeвъл ритейл търговия.Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5439 |19.03.2009 „Винпром Ямбол” със Златен ритон . 0| 5526 |19.03.2009 Отново позлатиха „Пещерска гроздова” на ВИНАРИЯ 2009 . 2| 4148 |19.03.2009 М. Стратиева: Очаквам 60 - 65% заетост на Слънчев бряг това лято . 0| 5866 |18.03.2009 Откриха "Винария 2009" с уникалния щанд на „Винпром Пещера”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads