Реклама / Ads
8| 7960 |19.05.2008 __

Стефан Данаилов награди "Винпром Пещера" за принос в културата

.
Наградата е за най- сериозен дарител на българската култура.Стана ясно, че и родното кино също има представители на Лазурния бряг- Димитър Митовски, Александър Грозев и актрисата Ива Гочева.
 

sdanilov.jpg Спациалната награда по случай 24 май от културния министър получи изпълнителния директор на "Винпром Пещера" Иван Папазов. Според него "Всички стойностни културни проекти могат да срещнат стабилен партньор в наше лице."

По улиците на филмовия град на Лазурния бряг могат да бъдат видяни и интересни личности, свързани с българското кино като режисьора Димитър Митовски, който вече участва в Кан през 2005 година. В момента той финализира последния си филмов проект "Мисия Лондон" по едноименната книга на Алек Попов. Участието си в проекта е потвърдил Томас Арана, а преговори се водят с актьорите Алън Форт, известен от "Гепи" на Гай Ричи и майкъл Гамбон. Сред звездите от световното кино е и актрисата Ива Гочева, която досега се е снимала в няколко американски продукции. В Кан е и нашумялата млада писателка Людмила Филипова, внучка на бивши министър - председател от времето на Тодор Живков Гриша Филипов.10knigi-p5318537.gif Съвместно с компанията "Камера ООД" Филипова търси продуценти и хора от седмото изкуство, които да филмират нейния роман "Червено злато", посветен на международната търговия с кръв, заразена със СПИН от която са загинали над 3 милиона души. Рамо в Кан вероятно ще намери и известния наш режисьор Михаил Пандурски, който от години живее и работи в Германия, той ще заснеме нов авриант по книгата на Павел Вежинов "Бариерата". Мишо Пандурски бе главен режисьор на БНТ и е известен със своите естетски методи на работа, а неговата съпруга е една от най- уважаваните балерини и хореографки в родината на Гьоте. Участието на страната ни на международния филмов фестивал в Кан е със съдействието на "Винпром Пещера". 

Една от най- популярните книги в света - "Алхимикът" на Паулу Коелю, излязла през 1988 година ще бъде претворена на филмова лента, съобщи продуцентът Харви Уайнщайн по време на фестивала в Кан. Бюджетът е закован на 60 милиона щатски долара. Режисьор и изпълнител на главаната роля ще бъде Лоурънс Фишбърн. " Чрез филма книгата ще стане достояние на много повече хора" - допълни Уайнщайн за произведението, което е преведено на 52 езика с общ тираж около 35 милиона екземпляра в 140 страни по света. За "Алхимикът" е известно, че е една от любимите и настолни книги на родните манекенки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8342 |17.08.2009 Въпроси, които един съдия не зададе . 1| 7781 |23.03.2009 Преслава с нов „Астън Мартин” в компанията на Мерилин . 7| 4953 |24.03.2009 М. Стратиева: Финансовата криза може да помогне на българския туризъм . 0| 5139 |23.03.2009 Р. Генов: България може със и без безмитна търговия, но не и с политически слугинаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads