Реклама / Ads
11| 3491 |04.08.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С 1800 лв. мама, тате и две деца могат за изкарат седмица на Черно море

.
Ах, морето.....
Средно 1800 лева ще са нужни за едноседмична почивка на семейство с две деца до 12 години по българското Черноморие през август. Разходите, които чужденците са склонни да отделят за нощувка и закуска у нас за същия период, варират от 500 до 1000 евро, а по-скъпите ваканции у нас могат да достигнат и 2400 евро. Това каза в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

През август - най-силния за туризма ни месец, се очаква в страната да дойдат на почивка около 2,1 млн. чужденци, основно в курортните "Албена", "Св. Св. Константин и Елена", "Златни пясъци", "Елените", "Слънчев бряг", "Дюни" и ММЦ-Приморско, и около 1 млн. ще изберат ваканция на квартира в други обекти, извън основните морски курорти, главно по Южното Черноморие. Разпределението на почиващите от Германия е 60 към 40 на сто в полза на Северното Черноморие, коментира експертът. Той посочи, че като цяло прогнозните разчети за почивки на чужденците у нас през август са техните стойности да се запазят на миналогодишните равнища.


През август се очаква около 5 млн. българи да направят пътувания по нашето море, а вече има и наши сънародници, които за трети път го посещават. Положителната тенденция ще се запази и през септември, и октомври, каза експертът.


През този месец се очаква броят на германските туристи у нас да е 240 000 души, а от тях 80 000 ще се насочат към морските ни курортни. Спрямо миналата година това означава ръст от 4 на сто за август, но сравнено с 2019 г., намалението е 8 на сто по-малко.


Гостите от Полша през август ще са около 90 000, а от тях 70 000 ще се насочат към почивка по морето. За този пазар се отчита 7 на сто ръст спрямо август миналата година и достигане на равнищата от август 2019 г.


При българите ще се запази тенденцията за увеличение на пътуванията за почивка в чужбина, които за юни отчитат ръст от 16 на сто спрямо същия месец на миналата година. Като цяло в Европа се отчита засилване на броя на пътуванията в чужбина спрямо предходната година, коментира Драганов.


Средно три и половина дни са почивките на българите и те намаляват като продължителност през последните години за сметка на повишаването на интензивността им, коментира Драганов и изтъкна, че до края на сезона се очаква да има българи, които ще почиват на море пет и дори шест пъти, особено тези, които живеят в населени места, разположени по-близо до Черноморието.


При чужденците също има намаление на времето за почивка от 2,8 и 3,5 нощувки - например за културен и уикенд туризъм. Запазва се обаче броят на нощувките - 10,1-10,8, при морските ваканции с чартърните полети.


Драганов изтъкна, че от презастрояването печелят основно морските общини, които обаче отсъстват от процеса на привличане на чуждестранни туристи въпреки солидните приходи на някои от тях (например Несебър), които се осигуряват и от постъпленията от туристическите такси. Освен това в областните управи остават около 40 на сто от приходите от плажните концесии, постъпления в местната власт има и от отдаването на плажовете под наем, както и от по-добрите приходи от търговия, особено през летния сезон. Това според експерта прави възможно кметовете да поемат разходите по програмата "35 евро за седалка", която действаше по време на пандемията, и така да се включат по-активно в привличането на чуждестранни туристи.


Германският пазар се движи с около 4 на сто ръст, като миналата година броят на пристиганията на туристи от този пазар беше 780 000, а за тази година се очаква те да са около 800 000. Сега се наблюдава преразпределение на пътуванията на германските туристи - заселен интерес към пътуванията за уикенда, увеличават се пътуванията с цел културен туризъм в градска историческа среда и намаляване на пътуванията към морските курорти, като една от причините е загубата им на облика на тихи и спокойни места за почивка, което не се харесва на германските туристи, отбеляза Драганов. Той отново напомни, че няма данни за отказ на германските граждани от почивка по морето с основание замърсяване на Черно море, защото такива не могат да бъдат доказани, защото няма данни за подобно замърсяване. Но проучвания на германски туроператори показват, че има страхове и около 50 на сто от населението на Германия, което пътува в чужбина, декларира, че се страхува по отношение войната в Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3725 |04.05.2023 Безплатни консултации за всички деца с ортопедични заболявания с проф. д-р Кубилай Бенг на 13-ти май 2023 г. в София . 0| 3213 |06.04.2023 Безплатни консултации със специалиста по бъбречна трансплантация при деца и възрастни: проф. д-р Бурак Кочак на 7-ми април 2023 г. в гр. София . 0| 3820 |27.03.2023 Безплатни консултации със специалиста по бъбречна трансплантация при деца и възрастни: проф. д-р Бурак Кочак на 7-ми април 2023 г. в гр. София . 0| 3195 |14.03.2023 Безплатни консултации за деца с ортопедични заболявания с доц. д-р Кубилай Бенг на 18-ти март 2023г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads