Реклама / Ads
2| 4713 |05.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

4-мата "Големи" на ЕС ще преразгледат финансовия капитализъм

.
Основни акценти в договореностите между четиримата европески лидери са бюджетният дефицит да не надвишава 3 на сто от БВП и да се поддържа стабилността на еврото при извънредните обстоятелства.
 

 

Четирите членки на Г-8 от Европейския съюз - Франция, Великобритания, Германия и Италия - поеха ангажимент да подкрепят европейските финансови институции в затруднение на срещата си на върха в Париж, пишат европейските издания. Всяка ще направи това със свои собствени средства. Четиримата лидери се обединиха около извода, че виновните за финансовите проблеми в Европа трябва да понесат своята отговорност, отбелязва германският „Франкфуртер алгемайне цайтунг"(FAZ). Всяка от страните от Г-4 поема задължение да санкционира ръководствата на банките, получили държавна подкрепа, в случай на банкрут.

Президентът на Франция Никола Саркози заедно с германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Великобритания и Италия Гордън Браун и Силвио Берлускони съобщиха още, че страните им са за международна среща на високо равнище възможно най-скоро, на която да се преразгледат правилата на финансовия капитализъм. Участниците в срещата настояват също Европейската комисия да докаже своята гъвкавост при прилагането на регулациите по отношение на държавното подпомагане на предприятията, както и по отношение на принципите на единния пазар. Основни акценти в договореностите между четиримата европески лидери са бюджетният дефицит да не надвишава 3 на сто от БВП и да се поддържа стабилността на еврото. Те смятат, че "пактът за стабилност и растеж трябва да отрази извънредните обстоятелства, в които се намираме", каза Саркози. "Смятам, че тази среща е важен принос за доверието към финансовия сектор", заяви германският канцлер Ангела Меркел, като подчерта, че трябва да се търси сметка от отговорните за сътресенията и да се изработят съвместими правила и механизми за предотвратяване на кризи в бъдеще. Според Меркел спасителните планове на всяка от страните, трябва да зачита правилата на лоялната конкуренция между европейските банки. Тя даде като неприемлив пример инициативата на Ирландия да предостави гаранции на някои от най-големите ирландски банки. "Ние вече поискахме от Европейската комисия и от Европейската централна банка да обсъди проблема с Ирландия. Много е важно да се действа така, че да не се нанасят вреди на други страни и да се зачита конкуренцията, посочи Меркел. Днес изразихме решимостта на нашите страни да гарантират спестяванията на нашите граждани и да опазят доверието им към банковата система, която трябва да продължи да подкрепя реалната икономика", посочи италианският премиер Силвио Берлускони. Британският премиер Гордън Браун каза, че четиримата лидери са се договорили да поискат от Европейската инвестиционна банка да отпусне 31,5 милиарда евро за малкия бизнес.(money.bg)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4679 |03.10.2008 София ще е домакин на среща на ръководители на европейски банки . 12| 21643 |06.10.2008 Градът на люляците - Ловеч - една съвременна приказка . 0| 4746 |03.10.2008 Държавно-обществена консултативна комисия ще следи въпросите на туризма . 0| 4855 |02.10.2008 "Алиталия" - най-сетне приватизирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads