Реклама / Ads
12| 21695 |06.10.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Градът на люляците - Ловеч - една съвременна приказка

.
Градът, който се намира на 150 км от София е разположен на двата бряга на река Осъм. Едно спокойно и чисто място с много възможности за разходка сред природата.
 

Ловеч има богата история - първоначално населяван от траките – около IV — III в. пр.н.е., чието първо селище е Мелта. По-късно се превръща в римската станция Президиум, разположена на един от главните римски пътища. Крепостта Хисаря, намираща се на едноименния хълм над града е мястото, където през 1187 г. е подписан мирния договор с Византия.

lovech3.jpg

Тази крепост е една от последните завладени от турците по време на тяхната инвазия – 1446 г. В различни докумени датиращи от 1520 г. до 1830 г. градът е наричан Алтън Ловеч (Златен Ловеч) заради богатството си. През тези години градът става търговски център на българските земи, а ловешките търговци излизат далеч извън границите на страната. Годината 1784 е злокобна за Ловеч – турската армия обсажда града и го изгаря – от 20 000 души население, жителите остават едва 4600. По време на турското робство ловешките граждани са едни от най-активните бопци за независима църковна дейност – построяват се две нови църкви – „Св. Неделя” и „Св. Богородица”, които са оцелели и до днес.

lovech9.jpg

В квартал Вароша (в момента Архитектурно исторически резерват) се откриват безплатни за всички ученици училища, като в Горнокрайското първи учител става П. Р. Славейков през 1847-1849 г.

lovech7.jpg

Ловеч също е известен като център на Вътрешния централен революционен комитет на Апостола Васил Левски, който има статуя над града.

lovech2.jpg

През 1872-1874 г. майстор Никола Фичев изгражда уникалния за балканите покрит мост над река Осъм, който по-късно през 1931 бива реконструиран, след като изгаря до основи.

lovech5.jpg

След Освобождението Ловеч е окръжен център на Ловешка, Троянска и Тетевенска околия. От 1987 г. той е областен център. Денят на светите братя Кирил и Методий 11 май е официален празник на Ловеч. Градът е населен предимно от православни християни, а ловешката епархия е една от дванадесетте в България днес. Някои от забележителностите на града са Картинната галерия в кв. Вароша, А.И.Р. „Вароша” (който е характерен с типично Българска атмосфера – автентични къщи с криволичещи тецни улички помежду им), Паркът „Баш-бунар”, Парк „Стареш” с най-голямата зоологическа градина в провинцията,

lovech1.jpg

Покрития мост на Кольо Фичето, Крепостта „Хисаря”, Паметника на Васил Левски, както и едноименния музей. Разхождайки се из центъра, човек може да се наслади на приятни гледки, а парковете в града са на много достъпно разстояние. В града ежегодно се провежда „Ловеч Мюзик Фест” от 2006 г. насам. Освен празника на града, редовни събития са Цветница, Ловешкия есенен панаир, празника на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” (16 април) и Ловешкия Брадфест. За съжаление днес Ловеч е доста обезлюден, младите хора са избягали в по-големите градове.

Въпреки това Ловеч е град, който не може да се оплаче от липсва на инвестиции. Най-сериозните в спорта направи Гриша Ганчев, който е собственик на футболен клуб “Литекс”. Сериозни пари в града вкара и холандската фирма за производство на мебели "Белсма". Инвестициите й до момента са в размер на повече от 5 милиона лева.

Над 6 милиона лева вложи “Билла” в строителството на хипермаркет. Общината също инвестира в инфраструктурата на града – предимно в ремонти на улици, учебни заведения и в подновяване на ВиК мрежата на града.

 Освен многобройните пешеходни туристически дестинации в града, обиколните автобусни маршрути предлагат посещаване на Къкринското хаче, Деветашкото плато (Деветашката пещера и крушунските водопади) и село Старо Стефаново. Ловеч има отлична база за настаняване на туристи. Хотелите в града ("Ловеч", "Вароша", "Президиум Палас", "Царяна", "Оазис", "Орбита") варират между една и четири звезди, като цените са от 30 до 90 лева за стая.

 

lovech4.jpg
lovech6.jpg
lovech8.jpg
 Снимки и текст: Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4765 |03.10.2008 Държавно-обществена консултативна комисия ще следи въпросите на туризма . 0| 4866 |02.10.2008 "Алиталия" - най-сетне приватизирана . 11| 5189 |01.10.2008 Новият договор с Газпром ощетява страната ни с над 500 млн. лева . 2| 5922 |01.10.2008 Застрахователите празнуват своя професионален празник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads