Реклама / Ads
8| 28409 |07.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

До 50 000 лева вземат безработни за свой бизнес

.
Идеята съкратени работници да се подпомагат за старт на собствен бизнес не е нова за България. Източник: Вяра Йовева
Безработни с ясна бизнес идея могат да получат безвъзмездна помощ до 50 000 лв. за стартиране на частен бизнес по 2 европейски програми.
 

Първият проект е "Насърчаване на предприемачеството" и се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Право да кандидатстват имат всички безработни със средно и по-високо образование, регистрирани в бюрата по труда за по-малко от 12 месеца и без право на социално подпомагане.

Бюджетът за първия етап на проекта - проучване на нагласите на безработните за собствен бизнес по региони и обучението им, е 20 млн. лв. В рамките на 660 часа кандидат-бизнесмените ще се обучават на предприемачески, управленски и бизнес умения. Предвидено е през такова обучение да преминат до 50 000 души.

"Хората, които го преминат успешно, няма да получат пари на ръка. В тези до 50 000 лв. е включено обучението, предвижда се помощ за регистрацията на фирмата, за наемане на консултанти - счетоводител, юрист, които да им изготвят такъв бизнес план, че банките да отпуснат кредит на кандидатите. От същата сума ще се покриват и първоначални заплати на наетите работници, които също трябва да са с регистрация в бюрата по труда. Може да се направи с част от парите козметичен ремонт на помещение или да се купи някаква необходима техника", обяснява за в. "Сега" ръководителят на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Подобна мярка - за стартиране на собствен бизнес, се предвижда и за съкратени от "Кремиковци". Там след съответното обучение ще се дават до 10 000 лв. безвъзмездно, но като начален капитал. По този проект България очаква 3.3 млн. лв. от европейския фонд. Страната ни го съфинансира с 1.8 млн. лeва.

С тези пари ще може да се купува и стока, разясни разликата Стелиянова. Тук парите се чакат от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. От него обаче се отпускат средства за обучение и преквалифициране на работници, освободени само от едно предприятие. Условието е те да са поне 500 души в рамките на 4 месеца, за да се смята, че остават без препитание заради глобализацията.

През март т.г. от "Кремиковци" са подали заявление за масово съкращаване на 1500 души, а през юли - за нови 500. "Ще използваме този фонд и занапред, особено за работниците от БДЖ", обеща министър Тотю Младенов.

Идеята съкратени работници да се подпомагат за старт на собствен бизнес не е нова за България. През 1998 г. съкратените от рудодобива миньори имаха право да вземат до 1 млн. стари лева за собствен бизнес.
Тогава мярката определено е имала успех. Доста хора, които са имали своя земя, животни, са започнали собствен бизнес в земеделието, животновъдството, млекопроизводството, обясни тогавашният социален министър Иван Нейков пред "Сега".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5081 |31.10.2009 2,6 млрд. лева от бюджета за образование . 1| 5866 |30.10.2009 680 млн. лева потънали в екопроекти . 3| 6116 |29.10.2009 Собственици на Бентли изгоряха с 4 млн. лева . 1| 6238 |28.10.2009 Прагът но бедността чукна 211 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads