Реклама / Ads
3| 6118 |29.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Собственици на Бентли изгоряха с 4 млн. лева

.
Двама от собствениците на Бентли ще трябва да платят още 4 млн. лв. данъци. Това стана ясно след приключване на проверките на 105 притежатели на луксозни автомобили, извършени от НАП.
 

Решението за облагането на собствениците е записано в ревизионните актове на първите две фирми, притежаващи луксозен автомобил, чиито представители не са успели да докажат произходана средствата, с които са си купили Бентли.

И в двата случая инспекторите на НАП са установили, че собствениците са се опитали да ползват данъчен кредит за леките коли, като ги представят за товарни. Констатирани са и други задължения по ДДС, както и неплатени корпоративни данъци.

В единия от случаите след десетки посещение на адреса за кореспонденция, покани, изпратени чрез пощата, 25 покани в интернет, служителите на НАП не са успели да открият представител на фирмата и са я дерегистрирали по ДДС.

Проверките на 105 фирми и граждани, които притежават Бентли, започнаха през юни тази година,припомнят от НАП.

46 от тях вече са приключили, като при 31 от тях, фирмите и гражданите са декларирали пред НАП достатъчно приходи и печалби, за да си позволят купуването на тези коли в брой или изплащането им на лизинг.

В останалите 15 случая обаче - 12 фирми и 3 физически лица, ревизорите на НАП са получили интересни обяснения за произхода на средствата си, които са описани в доклад до Главния прокурор.

Едно от физическите лица, например, участва в над 10 фирми, а през последните пет години е декларирало доходи в минимален размер от патентна дейност.

В същото време пред ревизорите на НАП е обяснило, че разполага с налични парични средства в размер на над 260 000 лв.

Средствата за покупката на автомобил Бентли е „доказан" с договор за кредит от друго физическо лица в размер на 250 000 лв.

Продължават и проверките на собствениците на яхти, посочват от НАП.
При две трети от тях е установено, че собствениците им имат достатъчно високи официални доходи, за да си позволят яхти.

На 27 фирми и граждани обаче са възложени ревизии, защото доходите им са очевидно недостатъчни да си позволят покупката на яхта.

Освен това са възложени и ревизии на физически лица заемодатели, които са отпуснали безлихвени заеми на собствениците на яхти за стотици хиляди левове. В момента продължават 62 проверки, които ще приключат до края на годината, допълват от агенцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5261 |08.10.2009 Данъчни изгоряха заради ДДС измами . 0| 5027 |03.08.2009 33 хил. дка атрактивна земя смени собствениците си . 4| 5207 |03.04.2009 НАП започва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти . 3| 5919 |27.08.2008 Строител и фризьорка се оказали собственици на "Доган сарая" в Рибарица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads