Реклама / Ads
4| 5191 |03.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП започва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти

.
НАП погна собствениците на яхти. Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти в България
 
Те са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от НАП преди месец. Агенцията е получила имената на притежателите на луксозните яхти от Изпълнителна агенция „Морска администрация” към Министерство на транспорта след запитване. В хода на проверките на собствениците на луксозните плавателни съдове органите по приходите ще установят източниците на средства за придобиване на плавателните съдове, начина на плащане по осъществените сделки, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци.

Ако се установи разминаване между имуществото състояние и декларираните доходи, на притежателите на луксозните яхти ще бъдат назначени ревизии за облагане на недекларираните от тях доходи. Започва и подготовка за ревизии на физически лица заемодатели и наемодатели. Те също са част от мерките от програмата на НАП за повишаване на събираемостта и засилване на контрола. По данни на НАП в последните 5 години заемите между физически лица са в общ размер 2,7 млрд лв. Голяма част от тези заеми са фиктивни. Вече са избрани 52 физически лица, които са предоставели заеми за милиони лева на други физически или юридически лица.



 Списъкът е разпределен по териториалните дирекции на НАП в зависимост от постоянния адрес на заемодателите. Инспекторите по приходите ще установят имущественото състояние на заемодателите, включително и източниците за придобиването му. Ще се изследва още дали е започнало погасяване на заемите, които някои от тях са предоставили на фирми, в които имат участие или са собственици.

Анализ на НАП сочи, че през 2006 и 2007 г. укритите доходи от наем в България възлизат на близо 74 млн. лв., като 39 млн. лв. от тях са укрити от наемодатели от София. Съвсем скоро ще бъдат ясни и хората, които ще попаднат в селекцията на НАП за проверка на физически лица - наемодатели.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5848 |31.07.2008 Митинг на собствениците на земи в природен парк "Странджа" . 0| 5290 |09.05.2008 От днес започва седмицата на Европа в Мадрид . 3| 5548 |05.11.2007 Стартират проверки за качеството на услугите в зимните курорти . 0| 5570 |05.11.2007 Стартират проверки за качеството на услугите в зимните курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads