Реклама / Ads
4| 4653 |23.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

70% от българите трудно погасяват кредите си

.
70 % от хората с кредит заявяват, че изпитват затруднения при погасяването на вноските, като по-голямата част от тях са изтеглили ипотечен кредит.
 

Това показват резултатите на проведена интернет анкета от Института за икономическа политика. Участвали са 1400 души, като 80 % от анкетирани имат задлъжнелия към банки в България. Според данните 40 % от ипотечните кредити са в размер от 20 хиляди до 100 хиляди лева.

По думите на Драгомир Белчев от ИИП основните причини хората да изпитват трудности да погасяват кредитите си са намалелите доходи от постоянна заетост. Друга причина е загуба на работа.

Според изследването едва 10 % от изпитващите затруднения да погасяват кредитите си са предвиждали възможност за утежнена икономическа ситуация. 60 % от анкетираните са с висше образование и са на възраст между 26 и 50 години.

Хората продължават да съкращават своите разходи, посочи още Драгомир Белчев. Предизвикателствата, които стоят пред страната ни са подобряване на бизнес средата и разработването на средносрочни и дългосрочни политики за развитие на българската икономика.

Според Иво Маринов - заместник-министър на икономиката, българската икономика бележи високи темпове на растеж през последното десетилетие. До голяма степен ръстът се дължи на притока на преки чуждестранни инвестиции, посочи още той.

Най много инвестиции в последните 10 години са влезли в строителството, предприемачеството, енергетиката и производствената дейност. Намаляват инвестициите в земеделието.

За съжаление България все още е известна като дестинация за масов и сезонен туризъм, посочи още заместник-министър Иво Маринов. По думите му това води до съсредоточаването на капитали в определени региони в определен момент от годината.

Затова цел на Министерството на икономиката е страната ни да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, поради което се предприемат мерки за развитие и популяризиране на балнео- и спатуризма, както и на селския туризъм.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4874 |29.10.2010 И. Искров: Фискалният борд на СДС ще се осъществи трудно . 11| 5722 |27.09.2010 92% от българите: Мизерстваме! . 12| 5631 |28.07.2010 М. Димитров: Правенето е трудно; неправенето ще струва скъпо . 0| 4762 |17.05.2010 ЕК зовe Европа да отвори пазара за българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads