Реклама / Ads
15| 6456 |18.09.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С 88 мерки правителството дава свобода на бизнеса

.
Министерският съвет подготвя 88 мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и за бизнеса, които ще бъдат публикувани в сайта на МС и след две седмици се очаква да бъдат приети, каза пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева.
 
Във вторник беше съобщено, че кабинетът ще обсъди 100 мерки, но в сряда Бобева уточни, че в бройката не влизат около 40 мерки в строителството, които ще бъдат внесени допълнително.

Една от тях е отпадането на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Също така е постигнато съгласие за облекчаването на процедурата за издаване на винетни стикери на хора с увреждания, като ще отпадне необходимостта за ходене на място за получаването на стикера повече от веднъж. Това ще облекчи над 150 000 души.

В тях не се включват около 40 мерки в областта на строителството, които предстои да бъдат предложени на следващото заседание на правителството. Бобева призна, че очаква съпротива от ведомствата, работата на които се засяга от облекчаването на административната тежест. Предложенията за облекчаването на всяка процедура се мотивират с аргументи и критерии от нашата и от европейската практика, обясни тя.

Министърът на земеделието Димитър Греков посочи, че има и предложения за облекчаване на административните тежести, прилагани чрез Закона за животновъдството и Закона за горите.

"Промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители премахва предварителното лицензиране на вноса на земеделски продукти", обяви министърът на земеделието. Той посочи, че други одобрени от кабинета промени са промените в Закона за животновъдството, които гласят, че се променя процедурата по предоставяне на документи от бизнесоператорите, които да удостоверяват тяхната съдебна регистрация в търговския регистър. Ще бъде облекчена и процедурата по вписване на браншовите организации в регистъра на горския сектор с промяна в Закона за горите като вместо удостоверение за пълно състояние ще се изисква само идентификационен код, който дава възможност за правене на справки за актуалното състояние на организациите.

Промени ще има и в Закона за съхранение и търговия на зърно като ще отпаднат изискванията за предоставяне на документи за лицензиране, тъй като те могат да се видят в публичния регистър. „Всичко това не е свързано с финансови промени както за животновъдите, така и за правителството", посочи проф. Димитър Греков.

Ведомството работи за облекчаване на процедурите за ползването на пасищата, които ще се дават с предимство на хора, които имат животни.

Министерството на земеделието изготвя наредба, която да облечи работата на ветеринарните лекари и животновъдите. "Вместо да се дават големи суми на ветеринарите за полагане на марки върху животни, тази елементарна операция ще може да се прави от собствениците на животните", каза Греков.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5960 |04.09.2013 Магистрала "Хемус" е приоритет на правителството . 3| 6854 |05.07.2013 Разпродават на безценица имоти от "Врана" . 23| 6410 |02.07.2013 Г. Ангелов: Правителството взима заем, за да финансира няколко месеца живот . 13| 6576 |22.05.2013 Харитонова: ЕРП-тата искат 40% поскъпване на тока, експертите на ДКЕВР дават 16%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads