Реклама / Ads
1| 6460 |31.08.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Христо Бозуков: Смятам, че ще намерим пари за компенсиране на щетите

.
Проф. Христо Бозуков Източник: БГНЕС
Служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков вчера се е срещнал с пострадалите от градушката земеделци в Пловдивско. Пред БНТ той обясни, че министерството на земеделието може да използва всички допустими механизми, разрешени от европейското законодателство.
 

Една от мерките е помощ за компенсиране на щетите в резултат на неблагоприятни климатични условия. За случая са формирани групи от специалисти от общинските земеделски служби, за да може за започне обследване и регистрация на щетите - при 100% нанесени щети се полагат до 80% от извършените разходи.

 

Проф. Бозуков уточни, че при по-малко от 100% нанесени щети не се изплащат компенсации, а се дава протокол, а ако земеделците имат сключени застраховки, щети ще им бъдат изплатени от съответните застрахователни дружества.

 

"Искам обаче да подчертая, че за да могат да бъдат огледани и констатирани тези щети и да бъдат изплатени от разплащателната агенция, самите земеделски производители трябва да предоставят документи за форсмажорни обстоятелства, които се доказват именно с такива протоколи. Затова апелирам колкото се може по-бързо да се обърнат към общинските земеделски служби и да поискат такава проверка на площите", обясни проф. Бозуков.


Земеделците обаче не са на същото мнение. Според земеделския производител Данчо Борилов хората не знаят как ще продължат оттук нататък. За него 80% не са малко, но се надява наистина да бъдат изплатени. Според него няма смисъл от застраховка, тъй като нямат гаранция, че ще получат обезщетения.

 

Сред другите мерки са помощ за съфинансиране на застрахователни приеми. По думите на министъра голяма част от земеделските производители проявяват недоверие към застрахователните агенции, затова и не застраховат продукцията си.

 

Това създава усложнения при изплащането на обезщетения. С решение на УС на фонд "Земеделие" са заделени 5 милиона лева за съфинансиране, като част от застраховката се поема от държавата.

 

"Към момента са изплатени около 32 млн. от този фонд на 510 земеделски производители. Има капацитет повече от 3 млн. за тези дейности", заяви проф. Бозуков.


Още не може да се определи размерът на щетите, нанесени от градушката. Според министъра най-сериозният фонд може да се използва по мярката "де минимис". Тя дава възможност да се изплатят до 25 000 евро на производител. Средствата обаче са изчерпани, а тепърва се очаква да се нотифицират нови такива и да бъде дадено разрешение от ЕС те да бъдат използвани.

 

"Възможностите ни са силно ограничени. Както казах, заварихме и по програмата ковид и "де минимис" средствата изчерпани, има някакви резерви в държавен фонд

 

"Земеделие", но в края на краищата пари ще се опитаме и смятам, че ще намерим за компенсиране на щетите", каза министърът на земеделието.

 

Той увери, че е имало разговори с депутати относно това да има предвидени средства за земеделие във второто четене на актуализацията на бюджета.

 

"Според мен по-скоро това е нещастно стечение на обстоятелствата. За мен в случая виновни няма, всичко е изпълнено според регламентите. Има разписана съгласувателна процедура му Министерството на земеделието и храните,

Министерството на отбраната и Министерството на транспорта, като е разписана според инструкция № 4 за противоградната защита в България. Всичко е действано по указанията на тази инструкция. Съществува център за координация за използване на въздушното пространство, в която са включени специалисти от МО и ръководството на въздушното движение. Тези хора дават разрешение или забрана за стрелба с ракети", обясни проф. Бозуков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5371 |24.08.2021 Бозуков: Ще поискам да бъде отпуснато зърно от държавния резерв в помощ на животновъдите . 0| 5756 |18.08.2021 Топ онкологът проф. д-р Серкан Кескин идва в София за безплатни консултации . 0| 4572 |11.08.2021 За деца с хематологични и онкологични заболявания – безплатни консултации с турския хематолог проф. д-р Гюл Нихал Йоздемир – Варна 22 и 23 август . 0| 5221 |02.08.2021 За пациенти с онко заболявания - Безплатни консултации с турския онколог Проф. д-р Танер Коркмаз – Варна 13 и 14 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads