Реклама / Ads
11| 5355 |24.08.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

АИКБ: Високите осигурителни вноски убиват икономиката

.
Шоково увеличаване на размера на осигурителните вноски ще доведе до загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски, заявявят от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
"В материали за Консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система за заседанието посветено на приходите от осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване" анализаторите на Националния осигурителен институт (НОИ) са изчислили, че за да се балансира осигурителната система, е необходима „допълнителна осигурителна вноска за покриване на дефицита" в размер от 7,7 процента. Темата беше незабавно подхваната от медиите и на обществеността беше съобщено, че се иска драстично увеличаване на осигурителните вноски със 7,7. Такова предложение за сега не е отправяно на социалните партньори, но ние сме длъжни незабавно да дадем становището си, за евентуалните последствия от подобни тежнения", се казва в позиция на Асоциацията изпратена до медиите.

„Подобно искане за шоково увеличаване на осигурителната тежест е смайващо. Такава мярка е малко да бъде наречена прокризисна. Тя представлява откровена покана за взривообразно нарастване на параметрите на сивата икономика. Подобно увеличаване на осигурителната тежест рязко ще подкопае конкурентоспособността и платежоспособността на по-голямата част от предприятията в страната и единственият резултат ще бъде постигането на нов консенсус между работодатели и работници за укриване на данъци и осигуровки. Като краен резултат ще станем свидетели на загуба на работни места и на намаляване на събираемостта на осигурителните вноски. Приходите в осигурителната система могат да се увеличат разумно и по естествен начин само за сметка на оживление в икономиката, ръст на БВП и увеличаване на работните места. Това се постига чрез инвестиции и повишаване на производителността на труда", се посочва още в позицията на АИКБ.

Според асоциацията все още има значителни резерви в сферата на ранното пенсиониране на различни категории държавни служители.

"Би било добре, ако някоя от политическите сили, които ще участват на изборите, подкрепя подобна унищожителна за икономиката мярка, да запише това с големи букви в програмата си, за да са наясно всички избиратели, били те безработни, пенсионери, работници, служители, самонаети или работодатели", допълват още в позицията си.

„Намерението да се извърши подобен анти-икономически ход трябва да се признае честно предварително, а не да се сервира на публиката след изборите, като по време на предизборната кампания се говорят съвсем други неща. Призоваваме политическите партии и коалиции, да заявят ясно сега, преди изборите, дали подкрепят шоковото увеличаване на осигурителните вноски или не. Остава надеждата, че след изборите те ще се придържат към предварителните си изявления, доколко подкрепят подобна шокова терапия", заявяват още от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6023 |19.11.2012 Високите заплати растат, ниските не мърдат . 8| 5011 |10.03.2010 По-високите здравни осигуровки удрят бизнеса . 2| 5114 |15.02.2010 Свалянето на осигурителния праг е удар по пенсионната система . 8| 4848 |17.12.2009 Сините против по-високи осигурителни доходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads