Реклама / Ads
15| 4607 |09.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ако Белият дом се продаваше, би струвал над 300 млн. долара

.
Ако Белият дом беше обикновен имот, който може да се продаде и купи, би струвал около 308 млн. долара, изчислиха от американския сайт за недвижими имоти Zillow.com.
 

Тази стойност го прави най-скъпото жилище в САЩ, но въпреки това тя е с над 23 млн. долара по-малко от стойността миналата година. 

Екип от статистици на компанията е изчислил стойността, като са използвали свой патентован алгоритъм за определяне на текущата стойност на жилище на базата на публични данни и скорошни продажби.

„Zillow публикува безплатни данни и изчислява стойността на 84 млн. имота от цялата страна – това е над 90% от жилищата в САЩ. Решихме, че би било интересно да изчислим стойността на най-известното жилище в страната в момент, в който предстои новоизбраният президент и семейството му да се нанесат в Белия дом. Ясно е, че имотът никога няма да се продава, но предвид наличността на публична информация за него решихме, че ще е забавно“, казва Стан Хъмфрис, вицепрезидент на компанията.

Сайтът изчислява и публикува оценки на стойността на жилищата на базата на данни като физически характеристики на имота, скорошни сравними продажби, данъчна информация и тенденции на местния пазар.

belij_dom_imot_1.jpg

За да определят стойността на Белия дом, статистиците първо са анализирали характеристиките на имота – 55 хил. кв. фута (5100 кв. м) закрито пространство, 132 стаи, 35 бани, 16 спални, 3 кухни и 18 акра (73 хил. кв. м) превъзходна земя в центъра на Вашингтон.

След това са разгледани най-скъпите продажби на жилища във Вашингтон за 2008, както и други исторически имоти в окръг Колумбия, които наскоро са били за продажба, като е взето предвид обстоятелството, че сградите историческо наследство обикновено струват повече от подобни сгради без история. Белия дом е най-историческото жилище в Америка, затова му е дадена максимална премия в алгоритъма и така се стига до стойността от 308 млн. долара.

През изминалата година стойността на Белия дом е паднала със 7,2%, смятат още анализаторите. Въпреки това тя е близо два пъти повече от януари 2001 г. (167 млн. долара), когато в длъжност встъпи Джордж Буш.

От компанията са изчислили също, че ако имотът трябва да се купи със стандартна за Щатите 30-годишна ипотека с фиксирана лихва от 6% и 20% собствено участие, месечните плащания биха възлизали на 1,48 млн. долара. Дори ако се приеме предложението на щатското финансово министерство за намаляване на лихвата по 30-годишните ипотеки на 4,5%, месечната вноска пак би била над 1,25 млн. долара.

bush.jpg

Ако Обама трябваше да отделя 30% от брутния си доход като президент на САЩ за жилището си, това би възлизало на 133 333 долара на година, или 11 111 долара на месец, тоест на президента не биха му достигали над 1 млн. долара на месец за вноските по ипотеката.

За да може да си позволи ипотека по това жилище, човек би трябвало да прави по 53,3 млн. долара на година, както и да има заделени 62 млн. долара, за да плати 20% собствено участие, става ясно от изчисленията.
Същевременно вчера New York Times съобщи, че американският предприемач от ирански произход Фред Милани планира да продаде свой имот в Атланта, умалено копие на Белия дом. Имотът е с площ от 1533 кв. м, а офертната цена е 9,88 млн. долара.

Милани е принуден да пристъпи към продажбата, защото строителният му бизнес е сериозно засегнат от кризата на пазара на имоти в страната и предприемачът търси средства да плати многобройните си кредити.Посредникът на сделката разчита на инвеститори от чужбина, като казва, че потенциални купувачи вече са направили оглед на имота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5872 |08.01.2009 Бум на фалити на малки агенции за недвижими имоти . 1| 5126 |08.01.2009 Определиха концесионерите на 5 морски плажа . 10| 5551 |08.01.2009 Село Ахелой вече е град . 5| 5109 |08.01.2009 България ще бъде предпочитана за почивка от британците през 2009-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads