Реклама / Ads
12| 5872 |08.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бум на фалити на малки агенции за недвижими имоти

.
Малки агенции за недвижими имоти масово фалират у нас. Тези, които все още не са преустановили дейност са на последни издихания и едвам свързват двата края.
 

Това установи проучване на Frognews.bg на пазара за покупко-продажба на имоти.

Причината е предпазливостта на банките заради финансовата криза и свитата кредитна дейност. В следствие на тези фактори пазарът почти е замрял. "През последните седмици нямаме нито една покупко-продажба, ако сключим въобще сделка, то тя ще е за наем на жилище", коментираха от малка брокерска агенция пред Frognews.bg.

В момента повечето фирми са се свили и изчакват развитието на пазара. Някои от тях, обаче не могат да понесат разходите за офис и служители и направо преустановяват дейността. "Търсенето на жилища, офиси и други имоти е сведено да минимум, което се отразява пагубно на нашата дейност", коментираха още от агенция за недвижими имоти.

"Пазарът е страшно свит. Като цяло в момента сделки няма, а тези, които са стартирали не могат да се приключат, поради това, че банките или отказват напълно кредитите на клиентите, или променят условията буквално през няколко дни и хората са в един стрес и несигурност", коментира Жана Йорданова от агенция "Еврика". По думите й купувачите, които разполагат със собствени средства за закупуването на имот пък в момента изчакват да спаднат цените. От друга страна инвеститорите все още не са склонни да смъкват офертите си и застоят на пазара е сериозен. 

agencii_imoti_falit.jpg
 снимки Вяра Йовева

"Причината, поради която ние все още като малка фирма не сме фалирали е, че имаме и допълнителни приходи от управление на стари договори. 

Фирмите още закрепват положението и с някоя и друга сделка за наем. Там има търсене, но то е предимно за това, което е дефицитно, тоест малки жилища с по-ниски разходи за консумативи.

"От тази гледна точка може да се направи прогноза, че тъй като хората в момента са възпряни да купуват ще взимат под наем, тъй като все някъде трябва да живеят и оттам ще има ръст на търсенето под наем и на цените", добави Йорданова.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5717 |18.12.2008 Агайн: Нe се очакват фалити заради загуби по “Гражданска отговорност” . 4| 4951 |11.11.2008 Световната криза ще доведе да масови фалити . 9| 6330 |06.10.2008 Данев: Малки строителни фирми ще фалират заради световната криза . 1| 6570 |28.01.2008 Малки банки слагат в джоба си големи трезори, задържайки лихвени нива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads