Реклама / Ads
1| 5472 |16.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Актуализираният бюджет с увеличение на дефицита

.
Министърът на финансите Петър Чобанов Източник: Булфото
Увеличаване на бюджетния дефицит с 493,4 млн. лв. предвиждат предлаганите от правителството промени на Закона за държавния бюджет. Това е 0,6 % от прогнозния Брутен вътрешен продукт (БВП) и очертава дефицит от 2% от БВП в края на годината.
 

В мотивите за актуализация на бюджета от Министерството на финансите уверяват, че тя няма да наруши финансовата и фискалната стабилност на държавата.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1% или по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към бюджет 2013 растеж от 1,9%. Предвижда се допълнително дългово финансиране в размер до 1 млрд. лв.

От финансовото министерство посочват, че очакванията за неизпълнение на приходите са следствие на оптимистичните допускания при планирането на бюджета за настоящата година наред с недооценените ефекти от нормативни промени в режими и срокове за деклариране и внасяне на някои данъци, свитото вътрешно търсене, динамиката на вноса и износа и промените във валутните курсове.

Влиянието на тези фактори, както и ниската събираемост, се отразяват върху постъпленията от ДДС и акцизи. Силно са надценени и постъпленията от данъка върху доходите от лихви, посочват от ведомството на Петър Чобанов. В резултат на предприетите спешни мерки за двете приходни администрации очертаващото се неизпълнение в данъчните приходи по републиканския бюджет за 2013 г. е в размер на около 555 млн. лева. Първоначалните оценки на приходните агенции за неизпълнение бяха в размер на близо 980 млн. лв.

Министерствата и ведомствата поставяли настоятелни искания за допълнителни средства за над 500 млн. лв. Не всички искания обаче биха могли да бъдат удовлетворени при запазване на фискалната позиция, поради което те трябва да предприемат и мерки за приоритизиране и оптимизиране на разходите по бюджетите им.

Предвиждат се разходи за разплащане на задължения към бизнеса и разходи за подкрепа на гражданите в общ размер на 200,4 млн. лева. От тях предвиденият ресурс в размер на 160,4 млн. лв. е предназначен главно за погасяване на просрочени задължения на държавата към бизнеса, натрупани основно в системите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието.

Предвидени са и допълнителни средства за инвестиции по бюджета на Министерство на здравеопазването и средства за земеделските производители.

Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лв. е за обезпечаване на социалните плащания за най-уязвимите групи. Със средствата ще бъде компенсиран възникналият недостиг за изплащане на интеграционни добавки, с които ще се осигури финансирането на правата на хората с увреждания и тяхната социално-икономическа защита. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6157 |12.07.2013 Чобанов кани и Дянков да си говорят за бюджета . 4| 8063 |09.02.2013 България получава над 2 млрд. евро повече от новия евробюджет . 5| 6183 |08.11.2012 Дянков: Бюджет 2013 акцентира върху увеличаване на доходите . 2| 5279 |07.11.2012 Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads