Реклама / Ads
0| 5637 |21.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Анализаторът Пламен Димитров: Европа може да мине без руски газ, но ... след 4-5 години

.
Пламен Димитров
121 милиарда евро са похарчили държавите от Европейския съюз за внос на природен газ през миналата година. Това е близо два пъти повече от целия БВП на България. Причината за рекордно високият разход за миналата година е рязкото поскъпване на газа. През декември цените на европейските хъбове за пръв път от много години надминаха тези в Източна Азия.
 

Нападението на Русия срещу Украйна на 24 февруари т. г. усложни още повече ситуацията с газовите доставки за страните от Европейския съюз. Причината за това е, че Русия е основен вносител на газ в ЕС, през 2021 г. от там са дошли около 155 млрд. куб. м, което е приблизително 45% от целия внос на Съюза. И в добавка - една четвърт от руския газ за Европа сега преминава транзитно именно през украинската преносна мрежа.


Веднага след началото на войната в Украйна Европейският съюз наложи мащабни икономически санкции на Русия. Те не включват забрана за покупка на руски газ и нефт, но стратегическият курс на ЕС е към намаляване на енергийната зависимост от Москва. На 8 март т. г. Европейската Комисия обяви план, според който ЕС трябва да стане независим от руските енергийни доставки до 2030 г., като целта е още до края на 2022 г. вносът на газ от Русия да бъдат намалени с две трети.


Брюксел залага на действия в две основни направления – първо, диверсификация на газовите доставки чрез внос на повече неруски втечнен и тръбопроводен газ, и второ, намаляване на използваните обеми природен газ чрез замяната му с биометан и водород, чрез изтласкването му от електроенергийната сфера за сметка на вятърни и слънчеви централи, както и чрез повишаване на енергийната ефективност.


И така – откъде и кога могат да дойдат допълнителни обеми газ, които да заменят доставките от „Газпром“? Най-големите производители на тази суровина в световен мащаб са американците, Русия е на второ място, следвана на голяма дистанция от Иран, Катар, Австралия и Норвегия. САЩ са първата държава, която изниква в съзнанието на европейците, когато търсят заместител на руския газ. В последните няколко години американският енергиен сектор претърпя удивителна трансформация, предизвикана от шистовата революция. САЩ се превърнаха от нетен вносител в износител на природен газ.


На 25 март т.г. след среща в Брюксел президентът на САЩ Джо Байдън и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обявиха, че са се договорили в рамките на 2022 г. страните от ЕС да получат допълнително 15 млрд. куб. м американски газ. Предполага се, че думата „допълнително“ означава, че тези 15 млрд. куб. м ще се добавят към базата от 22 млрд. куб. м, колкото е бил износът от САЩ за Евросъюза през 2021 г. Тук обаче трябва да се подчертае, че в САЩ с енергиен бизнес са занимават само частни фирми. Правителството на страната не може да нареди на нито една от тях къде и колко газ да продава. Затова договорката между Байдън и Урсула фон дер Лайен трябва да се разглежда само като изразяване на намерения. Администрацията във Вашингтон би могла да съдейства за увеличаване на газовия износ към Европа само индиректно – чрез облекчаване на регулациите за добив на газ и за строеж на експортни терминали и чрез ускоряване на процеса на издаване на разрешителни.


Иначе капацитетът на САЩ за износ на газ расте стремително през последните години. През 2021 г. той достига 100 млрд. куб. м. Увеличението спрямо 2020 г. е 50%. Износните терминали са работили със 102% от номиналния и 89% от пиковия си капацитет. От Вашингтон прогнозират, че с добавката на новите експортни мощности, капацитетът на страната за износ в края на 2022 г. ще достигне 393 млн. куб. м дневно, което прави над 140 млрд. куб. м годишно – число, което е съпоставимо (макар и по-малко) с обема на износа на „Газпром“ за Европейския съюз.


Трябва да се има предвид обаче, че Източна Азия е основната дестинация за американския втечнен газ. През 2022 г. износът му към Европа ще нарасне, но недостатъчно, за да доведе до изпълнение на целта за намаляване на вноса на руски газ в Европейския съюз с две трети. Обявените от Байдън и Урсула фон дер Лайен 15 млрд. куб. м допълнително за 2022 г. може да бъдат достигнати, макар и не заради политическата воля на Вашингтон и Брюксел, а заради пазарната конюнктура. Но 15 млрд. са само 9-10% от обема, осигурен от Русия през 2021 г. Неизбежното повишаване на търсенето в Европа обаче ще стимулира американските предприемачи и е много вероятно в средносрочен план – до 4-6 години в САЩ да заработят нови експортни терминали, което да допринесе съществено за приближаването на Европейския съюз до целта за отказ от руски газ до края на десетилетието.


Европа вече обръща поглед и към другия голям играч на глобалния пазар на втечнен природен газ – Катар. В териториалните води на тази арабска страна е разположено най-голямото газово находище в света. Катарският газов износ се реализира по море с танкери. Днес „Катаргаз“ притежава най-големия флот от газови танкери в света. Съдовете са 45 като са поръчани още 100 нови за общо 19 млрд. долара. В момента на два етапа се реализира проект за съществено нарастване на газовия добив от най-голямото катарското находище. Предвижда се производственият капацитет да се увеличи с 64% до 2027 г. Първите нови мощности ще започнат да влизат в експлоатация още в началото на 2025 г. Освен това „Катар енерджи“ е собственик на 70% от един от най-големите проекти за износ на втечнен газ в САЩ - терминалът Golden Pass, който трябва да заработи през 2024 г., за да достигне капацитет от 16 млн. т през 2026 г.

Катар продава своя втечнен газ предимно по дългосрочни договори като цените са обвързани с нефтените котировки. Затова максималният допълнителен обем катарски газ, който може да стигне до европейските пазари през 2022 г., е не повече от 8-10 млрд. куб. м. Останалата част от катарския износ е резервирана с дългосрочни договори, които не могат да бъдат нарушени.


В момента има 85 млрд. куб. м годишно катарски газ, който ще излезе на пазара до 2027 г. и все още не е резервиран от купувачи с дългосрочни договори. В следващите 4-5 години изтичат голяма част от съществуващите дългосрочни договори на Катар за износ на газ и някои от тях сигурно няма да бъдат продължени. Това е златен шанс за европейските страни да намерят заместител на доставките от Русия.


Със сигурност Източна Азия ще остане основната дестинация на катарския газов износ, но Доха няма нищо против да диверсифицира своя експорт като в следващите години увеличи доставките за Европа. Катарците обаче поставят три условия за това. Първо, европейските клиенти да се задължат да не препродават катарския газ. Второ, „Катар Енерджи“ държи на дългосрочните договори и не иска да играе на спот пазарите в Европа. И трето – Европейската комисия да прекрати разследването на търговските политики на Катар в ЕС, което започна през 2018 г. Последното условие е лесно изпълнимо – през февруари т.г. Брюксел вече даде знак, че ще се откаже от това разследване.


През тази година вносът на азербайджански газ в Европа по Южния коридор на ЕС може да нарасне незначително – с 1-2 млрд. куб. м, а в перспектива с още 5-6 млрд. куб. до края на десетилетието. Сериозни обеми европейците получават и от Алжир, но през 2022 г. те няма да се увеличат, заради алжирско-мароканския политически конфликт, който блокира газопровода от Алжир през Мароко до Испания. Въпреки огромният си потенциал, Иран засега не може да бъде включен в европейското газово уравнение, тъй като е под американски санкции и се нуждае от време и огромни инвестиции, за да започне някога да изнася газ към ЕС.


Европейският съюз би могъл да разчита на увеличаване на доставките на газ с 10-12 млрд. куб. м през 2022 г. за сметка на повишаване на добива в Норвегия, Великобритания и евентуално в Нидерландия.


И така, общата сметка показва, че до края на 2022 г. Европейският съюз може да замести максимум 20-25% от газа, който сега получава от Русия. Трябва да се има предвид, че капацитетът на всички терминали за внос на втечнен газ в ЕС е около 160 млрд. куб. м годишно и през миналата година около половината от него е бил натоварен. Предстои обаче строежът на множество нови терминали. На първо място в Германия, която сега няма нито един, но планира да построи два стационарни и да наеме няколко плаващи газови терминала.


До 4-5 години газовата зависимост на Евросъюза от Русия може да бъде намалена до минимум. Някои страни без излаз на море и с традиционно близки връзки с „Газпром“, като Унгария и Австрия сигурно ще продължат да получават руски газ, но като цяло ЕС няма да бъде критично зависим от руснаците. Газопроводът „Северен поток-2“, който така и не заработи, вече може да бъде нарязан за скрап. Украйна ще изгуби възможността да транзитира руски газ. Изолацията на Русия би могла да се превърне в шанс за Турция, която не смята да се отказва от руския газ и е в позиция да си издейства изгодни цени, възползвайки се от огромните затруднения на „Газпром“.


Преориентирането на европейците към алтернативни доставчици означава изваждането от пазара на сериозни обеми руски газ от Западен Сибир. Той не може да бъде пренасочен към Китай, защото липсва транспортна инфраструктура за това. Поради намаляването на доставките в глобален план втечненият газ ще остане сравнително скъп – това е цената, която европейците трябва да платят, за да прекратят зависимостта от Русия.


Д-р Пламен Димитров - БГНЕС, Информационен център на Министерство на отбраната

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6361 |09.03.2022 Пламен Данаилов: Фирмите, които злоупотребяват с горивото в държавния резерв, са свързани с Борисов . 8| 8443 |30.12.2021 Експертът Пламен Димитров: Ще намалее ли азербайджанският газ за България? Какво прави Булгаргаз? Пак печели Газпром! . 17| 21158 |01.10.2020 Пламен Димитров: Не трябва така - днес ще дадем на този 50 лева, утре на онзи . 22| 8835 |26.05.2020 Мартин Димитров: Държавните бензиностанции са голяма грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads