Реклама / Ads
9| 5947 |04.02.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Асен Василев: Без допълнителни капиталови разходи инфлацията ще изяде всичко

.
Асен Василев Източник: стопкадър, БНТ
Бюджет 2022 е инвестиционен. Това заяви в предаването „Панорама“ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той обясни, че има три типа ключови инвестиции – в капитал, в човешки капитал и в институции.
 

„Ние удвояваме капиталовите инвестиции - те стават 5,8% от БВП, правим инвестиции в човешки капитал - здравеопазване, култура, спорт и правим институционална промяна за реформи в публичния сектор, където да навлезе дигитализацията. И разбира се, се поддържа се социалната база, без която не можем. Защото ако имаме бедни хора, които робят по кофите, няма как да имаме нормално общество“, поясни Асен Василев.

 

Той отбеляза, че дефицитът е 4,1% с ковид мерките.

 

„Капиталовите инвестиции са 5,8%, така че ние плащаме пенсии, разходи, инвестираме в образование, култура, спорт, институции“, допълни той.

 

„България е вързана към еврото, ние не правим собствена монетарна политика. Ако не направим тези допълнителни капиталови разходи, инфлацията ще изяде всичко. Така че, това е изпреварващо“, обясни Василев.

 

„Със сметките за февруари, всички общини, както и всички небитови потребители, ще получат компенсации“, увери Василев по въпроса за високите цени на тока.

 

На въпроса защо обиди работодателите, които държат на минималната работна заплата, той заяви:

 

„Истината е, че няма как ние да станем богата държава, ако казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските доходи и заплати. Точно затова правим тези инвестиции. Нашето предимство трябва да е квалифицирана работна ръка, модернизирана инфраструктура... това е, което ще ни направи богати, а не ниската работна заплата“.

 

По темата за смяната на ръководството на „Булгаргаз“, вицепремиерът заяви: „Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от „Газпром“. Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на „Булгаргаз“, то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и че няма смисъл въобще даже да се пробва“.

 

„Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с „Газпром“, допълни Василев относно критиките на президента Радев за уволненията в „Булгаргаз“.

 

Василев коментира и отменения от съда български списък по закона „Магнитски“: „Когато беше приет законът „Магнитски“, имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се „заразят“ от работа с тези хора. Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка“.

 

„Магнитски“ стана повод за размяна на реплики между финансовия министър и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който също бе в студиото на „Панорама“. Карадайъ упрекна Василев, че не спазва закона и излиза извън рамките на Конституцията: „Със списъка „Магнитски ние нарушаваме два европейски регламента. Доколкото знам още сме член на ЕС, нали?“.

 

„Съдът отмени списъка „Магнитски“. Когато беше направен този списък, имаше огромен риск за икономиката на страната. Тези хора са заразни. Правителството призова предприятията да се изолират от тези хора. Правителството работеше без парламент, в ситуация с огромна заплаха към предприятията. Правилният начин е да се приеме законова рамка за санкциите „Магнитски“, а и за всички, които застрашават икономическата сигурност“, припомни финансовият министър.

 

Лидерът на ДПС  отговори, че съдът е казал, че няма законова основа, върху която да се приеме подобно решение. „Независимо дали ни харесват законите или не, трябва да ги спазваме. Г-н Василев малко излиза извън рамките на Конституцията“, направи му забележка Карадайъ. Според лидера на ДПС целта на управляващите била да превърнат КПКОНПИ в репресивен апарат, за да се саморазправят с опозицията.

 

„Колко случая КПКОНПИ е разкрила в цялото си съществуване и колко от тях са на висши държавни чиновници. През лятото предадохме 15 кашона с данни за нарушения по строителството на АМ „Хемус“, а отговорът, който получихме от Прокуратурата беше, че нямало умисъл и специфична цел и затова няма да бъдат разгледани. Това нормално ли е?“, попита министър Василев.

 

„По-редно беше да изслушаме г-н Цацаров и да се опитаме да подобрим дейността на КПКОНПИ, защото е нов орган, вместо да го сменяме. С лепене на етикети да сложите ваши хора не отговаря на закона и демокрацията. НС създава правила с идеята да подобри системата. Трябва да спазваме правилата“, изтъкна Карадайъ.

 

„Вие какво искате, да взимате тоягите и тръгвате да се биете с Гешев? Това не е правилно“, смята лидерът на ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10056 |31.01.2022 Асен Василев за ”некадърните работодатели”: Няма да се извинявам за истината . 9| 7899 |30.01.2022 КНСБ до Асен Василев: Минималната заплата да е поне 1103 лв. . 28| 6645 |28.01.2022 Вицепремиерът Асен Василев жегна работодателите: От пазара трябва да се извадят некомпетентните и некадърните . 6| 8397 |06.01.2022 Илиян Василев: Ръководството на „Булгаргаз“ действа в интерес на „Газпром“.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads