Реклама / Ads
14| 9415 |18.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българи купуват по 50 кила злато

.
Златната треска роди и своите златни маниаци. Докато едни плакнат бидоните, за да ги натепат с кисело зеле, други вече са ги напълнили с кюлчета.
 

 "През последните месеци няколко души купиха от нас по над 50 килограма злато, докато жълтият метал поскъпваше неуморно", разказа пред „Торнадо” Макс Баклаян, управител на Първата борса за благородни метали у нас "Тавекс" АД.
„Това не е толкова много - 50 кг злато струват към 4 млн. лв., някои родни богаташи карат по-скъпи коли”, подчерта Баклаян. Той даде още по-точни параметри на купеното от нашенците имане. „Това са 50 кюлчета по 1 кг например, които като обем са
колкото 4 тухли четворки, поставени една върху друга

Феновете на "истинските пари" не са спрели с инвестициите си дотук, а продължават да купуват. Преди няколко седмици златните кюлчета бяха изкупени до шушка, допълни другият управител на Златната борса Благовест Белев. В момента, в който направихме заявка, имаше поръчки за над 10 кг, уточни той. Борсата продава инвестиционни кюлчата и монети, които са освободени от ДДС според световно споразумение. Тя купува златни накити в момента на цена около 44 лв. 

Въпреки че претърпя близо 11-процентен спад за броени дни, златото все още е сред най-атрактивните инвестиции за българина, особено на моментните ценови равнища от около 1200 евро за трой унция. От началото на годината до края на месец септември то е регистрирало невиждана доходност от 14%, изчисли Баклаян. Ценният метал изпреварва повечето други активи, в които българинът спестява – имоти, банкови депозити, валути и акции.

Сред тях банковите влогове се възприемат като най-сигурната инвестиция Златото обаче я бие по доходност, съобразена с инфлацията, точно 5 пъти.  Според данни на БНБ най-голямата част от спестяванията на българските домакинства са съсредоточени в 3 до 6-месечни банкови депозити в лева и евро. Към началото на 2011 година лихвите по левови депозити са в диапазона 7.5-8%, а при тези в евро – около 6.4%. Към края на август обаче  лихвите по левовите депозити са намалели
с около 2-2.5% и в момента са между 5 и 6% на година. Тази тенденция за понижение в съчетание с годишна инфлация към август 4.1% прави банковия депозит все по-малко атрактивен, категорични са експерти.

Другата популярна форма на спестявания за българина е недвижимият имот. В този сегмент обаче прогнозите също не са обнадеждаващи от инвестиционна гледна точка. Справка в български имотен сайт показва, че от началото на годината цените в столицата са се понижили с около 5-6%. В същото време наемите са регистрирали спад с около 7-8%. При тази ценова конюнктура (наемна цена върху покупна цена)  доходността на тези имоти е паднала под 5% И тъй като едва ли в обозримо бъдеще ще се повтори имотният бум, този инвестиционен клас изглежда все по-малко печеливш.  Макар и относително нова форма на спестяване за българина, инвестицията в акции също е сред вариантите, които домакинствата разглеждат. През последните няколко години много от скътаните пари бяха насочени към Българската фондова борса.

Статистиката обаче е безжалостна - от началото на годината до края на септември българският фондов индекс СОФИКС е загубил над 4%, БГТР30 – над 6%. Дори инвестициите в чуждестранни  фондови индекси генерират загуби Който е инвестирал в американските Dow Jones или S&P, от началото на годината до момента е изгубил съответно 5.8% и 10%. Инвестицията в немския DAX пък е генерирала загуба от над 18% за същия период. Не на последно място, българинът обича да държи част от спестяванията си в други валути. Щатският, канадският и австралийският долар, както и британският паунд обаче са се понижили спрямо лева от началото на годината. Швейцарският франк е сред малкото валути, регистрирали положителна доходност. От началото на годината до края на септември той е поскъпнал с 2.5% спрямо лева.

Анализът ни показва, че единствено златото, швейцарският франк и банковите депозити успяват да регистрират положителна доходност за инвеститора, категорични са финансови спецове. Тенденцията за намаляващи лихви по банковите депозити, както и решението на Швейцарската национална банка да поддържа минимален курс от 1.2 франка за едно евро по ставя златото  на първо място на почетната стълбица на инвестициите Дори след 11% корекция от края на септември металът все още има по-висока доходност от тази на банковите депозити. А към момента благородният метал изглежда подценен спрямо рекордните си нива от 1376 евро за трой унция при текуща цена от около 1200 евро.

Дълговата криза отприщи златна треска
Финансовата криза в Европа и държавният дълг на САЩ не дават на инвеститорите никаква сигурност. Положението изглежда безнадеждно, а стабилизационните планове приличат повече на пирамидални схеми, които няма да помогнат на никого. Това коментира Мийлис Атонен, член на Надзорния съвет на Tavid AS, един от най-големите търговци на налично злато в Европа. „Възможно е да съумеем да забавим връхлитащите ни проблеми, но положението ще стане дори и по-лошо накрая, когато и тези, които се опитват да стоят извън дълговата буря, бъдат въвлечени в нея. Може да станем очевидци на така нареченото решение за контролирана инфлация, но това ще има разрушителен ефект върху спестяванията на хората, ако те са инвестирали в традиционните инструменти. Точно сега инвестиционното злато е добра алтернатива", обяснява той. Само за първите 9 месеца на годината Tavid/Tavex group е продала 1.820 тона злато, което е повече, отколкото през цялата 2010 г. Рекордът засега държи 2008 г., когато са продадени 2.140 тона. Само през септември са продадени 281 кг, от които 35 кг са изтъргувани от "Тавекс" АД България.

Деница Бояджиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5711 |15.10.2011 Tom Boxer & Morena за първи път в Българи за Мис Мерилин . 6| 6044 |04.10.2011 Бразилия очаква по-активно бизнес партньорството с България . 0| 5711 |30.09.2011 България става хит в здравния туризъм . 4| 5856 |23.09.2011 България да благодари на арабите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads