Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 5199 |16.08.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България е най-иновативната икономика на Балканите

.
България винаги се е представила средно в повечето световни класации не само спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, но и спрямо своите балкански съседи. Но една класация ни поставя на предна позиция спрямо държавите от нашия регион.
Става дума за Глобалният иновационен индекс, който нарежда България на 38 място сред най-иновативните икономики в света, информира БГНЕС. Спрямо миналата година ние се изкачваме с 1 позиция нагоре. Рейтингът включва 128 държави, подредени според възможностите им за иновации и резултатите от тях. Тук България е в компанията на Словакия, която е преди нея, и Полша, заемаща мястото след нас. Спрямо почти всички балкански държави, без Словения /32/, България е по-напред. Останалите страни от региона се нареждат на следните места: Гърция е 40, Турция – 42, Хърватия – 47, Черна гора – 51, Сърбия – 65, а Албания е 92.

Класацията се оглавява от Швейцария, а на второ и трето място са съответно Швеция и Великобритания. Глобалният иновационен индекс (GII) си поставя за цел да улови различните аспекти на иновациите и да предостави идеи, които могат да помогнат за насърчаването на икономическия растеж в дългосрочен план, подобряването на производителността и увеличаването на работните места. Той също така помага за създаването на среда, в която непрекъснато да се оценяват иновационните фактори. Рейтингът се съставя за 9 път.

Темата на тазгодишния доклад е „Да печелим чрез глобална иновация”. Изследват се иновациите в световен мащаб като предложение, от което и двете страни печелят. Класацията този път е подредена със съдействието на Корнелския университет, INSEAD и Агенцията на ООН, отговаряща за интелектуалната собственост. В него са включени 128 икономики, представляващи 92,8% от световното население и формиращи 97,9% от световния БВП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 10867 |22.10.2021 Поскъпва тегленето на пенсията от банкомат . 2| 3014 |21.10.2021 Бизнесът иска отсрочка на сертификатите от МЗ . 2| 3013 |21.10.2021 Гълъбинов: Инфлацията може да стигне до 6% в края на годината . 0| 3560 |21.10.2021 Какъв стил дамска чанта да изберем съгласно фигурата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ