Реклама / Ads
11| 5162 |27.11.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Българинът масово тегли нови заеми, преди да погасява старите

.
По данни на НАП общата стойност на заемите между физически лица, отпуснати в България за периода 2001 – 2006 г. възлиза на най-малко 2,7 млрд. лева.
 

Това е установила приходната агенция при извършването на ревизии на физически лица, които са обосновали произхода на доходите си чрез заем от граждани, предава Econ.bg. Според тези данни всеки икономически активен гражданин в страната е получил над 300 000 лв. небанков заем, а националната статистика отчита, че средната задлъжнялост на човек е 59 лв.
Националната агенция за приходите (НАП) е създала свой собствен електронен регистър на заемите в България, като данните в него сочат, че 99% от взетите от физически лица заеми изобщо не са върнати, преди да бъде получен нов заем. Това беше съобщено на провелата се вчера среща между министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, ръководствата на НАП, Националния осигурителен институт, Инспекцията по труда и представители на браншовите и работодателски организации в България.
Според Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП, ежегодно държавният бюджет губи най-малко 115 милиона лева под формата на данък върху доходите на физическите лица, укриването на който е възможно заради обосноваването на доход с взети заеми, както и заради ревизии на физически лица, приключили без резултат. „ Имаме една от най-ниските ставки за подоходния данък в ЕС.

nap_krediti_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Тази масова практика трябва незабавно да бъде прекратена”, каза на срещата Мургина.
Агенцията за приходите е предложила пакет от законодателни промени, с които да се въведе задължение получените под формата на заем доходи над 5000 лв. да бъдат задължително декларирани в годишната данъчна декларация. Сред другите предложения на НАП е сериозното увеличаване на санкцията за граждани, които не съхраняват касовите си бележки, както и задължение за търговците да отчитат оборотите си в данъчната администрация ежедневно чрез GPRS връзка.
47% от пенсиите в България вече се финансират не от осигурителни вноски, а от постъпленията от данъци, съобщи на срещата управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.
Представителите на бизнеса и работодателските организации изказаха своята подкрепа за предложенията да се ограничат кешовите разплащания в страната и за увеличаване на санкциите за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки, съобщиха от приходната агенция.
„Световната икономическа криза няма да остави България незасегната. Безспорно е, че по време на криза стимулите за укриване на доходи, печалби и данъци нарастват значително. По тази причина се налага да вземем сериозни мерки за повишаване на фискалната дисциплина. Ето защо НАП предложи пакет от законодателни и организационни мерки за справяне с проблема”, каза по време на срещата Мургина. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5957 |30.09.2008 Последни слънчеви дни преди дъжда и студа в края на седмицата . 0| 5440 |24.06.2008 Кое спомага развитието на българския предиемач? . 3| 6505 |28.05.2008 Търсят близки на първия турист, дошъл в Слънчев бряг преди 50 години . 0| 5733 |18.02.2008 Societe Generale е разследвала Жером Кервиел месеци, преди загубата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads