Реклама / Ads
1| 4125 |09.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Балтова: В туризма резултатите все още са по-ниски от тези през 2019 година

.
Стела Балтова Източник: БГНЕС
България е на едно от добрите места по възстановяване на туризма сред дестинациите в Европейския съюз, но резултатите са все още по-ниски от тези през 2019 година. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова по време на годишната среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.
 

Туризмът и свързаните с него отрасли в България формираха около 13,1 милиарда лева, или 10,7% от Брутния вътрешен продукт на страната през 2019-та година. През 2020-та делът на сектора е 4,8%. През тази година се очаква резултатите да са по-високи от предходната, но все още далеч по-ниски от 2019-а година, каза Балтова.

 

Тя посочи, че очакванията, според данните на Световната организация по туризъм към ООН, са за постепенно възстановяване на туристопотока към водещите дестинации за туризъм.

 

Оптимистичните виждания са, че през 2024-та година входящият туризъм в европейските държави ще достигне нивата на 2019-та.

 

Изготвянето и спазването на много ясни и приложими правила за сигурност и опазване здравето на хората ще са сред най-важните акценти при управлението на дестинациите, каза Балтова. Тя коментира как България може да запази конкурентноспособността си:

 

"Засилване на потребителското доверие в туристическия бизнес - да има широк достъп до информацията; Привличане на инвестиции в здравен туризъм и във всички негови разновидности! По-интензивно партньорство с местните общности, активно провеждане на целия процес на дигитална трансформация. Въвеждане на иновации в нови бизнес-модели и екосистеми, окуражаване на публично-частното партньорство; постигане на диверсификация на туризма в съчетание с тематичен туризъм, който да използва промотиране на локална традиционна кухня, винарски изби в съчетание с фестивален туризъм".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4940 |27.11.2021 PCR тестът за пристигащи от червена зона да отпадане, настоява министърът на туризма . 0| 4234 |27.10.2021 Министър Балтова: Туризмът е в безпрецедентна ситуация. Средства има, трябва съгласие за разпределянето им . 1| 4057 |14.09.2021 Министър Балтова: Отчитаме ръст на туристите въпреки пандемията . 2| 5054 |08.08.2021 Министър Стела Балтова: Най-вероятно и август ще е успешен за българския туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads