Реклама / Ads
2| 5848 |27.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бюджет 2012 ще е по-добър за България, обеща Дянков

.
Симеон Дянков
Вицепремиерът Симеон Дянков е внесъл в деловодството на НС "Пакта за финансова стабилност", разработен по негова идея. Документът предвижда и промени в Конституцията. Това каза в кулоарите на Народното събрание самият финансов министър.
 

Процедурата предвижда да се създаде специална парламентарна комисия, която да разгледа предложенията и да излезе със становище до 1 месец, коментира  Дянков и допълни, че предложенията му за промени са необходими.

Това е първата мярка за две трети гласуване за промени на преките данъци, а не обикновено мнозинство от 50 процента. Това е особено важно също от гледна точка на това, което се случва в ЕС. Идеите неоснователни, необмислени, неосмислени идеи на част от представителите в ЕС - да има хармонизиране на данъците в рамките на целия ЕС. Пактът за финансова стабилност, освен че е добра идея за България така или иначе, елиминира тази възможност, защото тогава ще трябва да се мине в много, много по-усложнени процедури, каза финансовият министър.

Дянков заяви още, че Бюджет 2012 няма да е толкова рестриктивен като през тази година. Икономиката, брутният вътрешен продукт расте и е нормално брутният вътрешен продукт като расте за следващата година да има и повече възможности в бюджета за политики по доходите и, разбира се, за важни политики за увеличаване на конкурентноспособността. В края на месец юни ще стане ясно и колко пари от бюджета за тази година ще могат да бъдат отделени за компенсации и дали ще има някакви допълнителни средства за пенсионерите.

Дянков заяви, че не е негова работа да предлага номинации за управител на НОИ, но че иска това да е човек, който е експерт и разбира добре от финанси.

Запитан на каква фаза са преговорите за АЕЦ "Белене" и кой ги ръководи, Дянков отговори, че и вчера Трайчо Трайков е преговарял със Сергей Шматко, но обясни, че продължава финансовият анализ.

Той още не е готов и се предполага, че до два-три месеца евентуално той може да е готов. Дотогава няма да има някакви особени развития, което показва всъщност и това, което го твърдиме от над два месеца, че това, което преди два месеца се развиваше, не е по никакъв начин променило предишните договорености, обясни министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5187 |02.05.2011 Бюджетната позиция на страната ни се подобрява . 2| 5949 |26.04.2011 НСИ отчете 3.2% бюджетен дефицит за 2010 . 5| 5147 |18.04.2011 МФ отчита рязко подобрение на бюджета . 26| 5416 |22.02.2011 Н.Нейнски: Един бюджет не е само цифри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads