Реклама / Ads
7| 6551 |01.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът се отказва от стандарта "Стара планина" ?

.
Бизнесът е на път да се откаже от производството на колбаси “Стара планина” и категорично отказва да финансира лаборатория, с която да се контролира процесът на производство.
 

„Няма да финансираме никаква лаборатория, фирмите от бранша не желаят да финансират лаборатория. Вече ми се повръща от тази „Стара планина“, фирмите отказват да го правят. Дотегна ми да се занимавам с молекули и с наночастици“, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Представители на асоциацията обявиха, че фирмите вече са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях. “Бяха набедени фирми, които са спазвали правилата и нямат никаква вина са нищо. Доказа се тяхната невинност, но никой не се извини са причинените неудобства, а даже напротив – тръгнаха да търсят някакви други нарушения. Всичко това беше много обидно и за производителите, и за потребителите. Как тези хора да бъдат стимулирани да работят по този стандарт, като стартът беше убийствен за всички”, обясниха от асоциацията.

Макар и бизнесът да се отказва, от лаборатория от ветеринарната служба официално обявиха, че контролът на стандарта „Стара планина“ вече ще се прави по метода Elisa. По същия метод се установи, че набедените от аграрния министър Мирослав Найденов производители не са влагали никаква соя в продуктите с лого „Стара планина“. Методът измерва количества над 0.1%, а под това количество дава само индикация за наличие на соя. Все още обаче не е ясно как ще се намерят пари за финансиране на самата лаборатория, която ще ползва метода, след като бизнесът отказва да го направи.

“Всеки има право сам да избира какво и как да произвежда. Този стандарт не е задължителен и никой не може да накара фирмите да го прилагат”, каза пред “Всеки ден” пиарът на министър Мирослав Найденов- Мирослав Иванов. Според него няма начин всички фирми да престанат да произвеждат продукти “Стара планина”, защото има търсене на тези продукти, а от него зависи и предлагането.

Междувременно аграрният министър Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби набедените от него фирми – „Сами – М“, „Лалов и Вачев“, „Кен“ и „Унимес“. Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили „дребни пропуски“. Сега се умува по размера на санкциите. Самият стандарт „Стара планина“ няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.

От Асоциацията на месопреработвателите отхвърлиха и твърденията на ветеринарната служба, че фирмите, преработващи месо, са се противопоставили на идеята на аграрния министър Мирослав Найденов каймата „Стара планина“ да се прави само от свежо месо.

„Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо – просто в България се произвежда 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася“, каза Кирил Вътев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5003 |11.10.2010 Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия . 7| 5004 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 3| 5685 |28.09.2010 Бизнесът отказа да плаща 3-те дни болнични . 14| 5496 |29.06.2010 НЦИОМ: Бизнесът ни е в тотален колапс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads