Реклама / Ads
3| 4988 |11.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът притисна държавата, постави 5 условия

.
Бизнесът е склонен да приеме увеличаване на осигурителните вноски с 2% при условие, че правителството се съобрази с 5 условия, изпълнени едновременно, които поставят работодателите.
 

Национално представителните работодателски организации разпространяват публично изявление, с което оповестяват условията си. Това изявление е по повод информацията за резултатите от проведената вчера среща на НСТС.

На пръво място работодателите отричат да има решение за възстановяване на тяхното участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Припомняме, бизнесът напусна съвета заради несъгласието си с увеличаване на вноските.

Провеждат се неформални разговори - както двустранни (работодатели и правителство), така и тристранни (работодатели, синдикати и правителство), но няма постигнати никакви споразумения.

По време на всички досегашни разговори национално представителните работодателски организации изразиха становища, насочени към търсене на балансирани решения, които в този тежък за социалната система момент да натоварят равномерно и държавата, и заетите в икономиката, и работодателите.

"Това, обаче, става при една крайно неотстъпчива позиция от страна на национално представителните синдикати", посочват от бизнеса.

Работодателските организации са склонни да приемат увеличение с два пункта на вноските към Фонд „Пенсии", като част от социалноосигурителните плащания, но при следните условия, изпълнени едновременно:

1. Държавата да започне да изплаща личните вноски на всички заети в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както е сега чрез единен трансфер към Националния осигурителен институт на три месеца. При закъснение на преводите ведомствата да се санкционират в съответствие със законовата регламентация - основен лихвен процент плюс 20%, както това се отнася за останалите работодатели.

2. Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за своите служители, отговарящи на срока за получаване на пенсиите и размера на тези пенсии, вместо разликата да се поема от заетите и работодателите в реалния сектор.

3. От 2012 г. да се преустанови временно въведената практика работодателите да плащат първите три дни болнични. Да се възстанови практиката първият ден болнични да се поема от работодателите, а следващите два - от Националния осигурителен институт.

4. Съотношението за приноса към Фонд „Пенсии" на заети и работодатели да се промени от 2011 г. на 45:55, а от 2012 г. да стане 50:50, както с консенсус беше замислена пенсионната реформа и по което има двустранни и тристранни споразумения.

5. За три години да се преустановят вноските във фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите".

"Ако искаме да имаме разумен и балансиран подход, всяка от трите страни (държава, работодатели и заети) трябва да поеме негативите от кризата. Не можем да приемем с натиск от улицата да бъдат променяни основни макроикономически параметри, пише в заключение в официалната декларация на работодателските организации", посочват от бизнеса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4983 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 3| 5674 |28.09.2010 Бизнесът отказа да плаща 3-те дни болнични . 14| 5473 |29.06.2010 НЦИОМ: Бизнесът ни е в тотален колапс . 6| 5915 |25.06.2010 Икономиката ни потъва, алармира бизнесът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads