Реклама / Ads
1| 4884 |15.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Благоевград съчетава уникална история, футбол и евтина бира

.
Градът е „събрал” всичко накуп – възрожденски спомени, евтина бира и хиляди младежи, които учат в университета. Хотелите в града пък предлагат оферти за всеки джоб. Тризвездни хотели предлагат легла за 13 - 15 лева.
 

Благоевград е заключен между трите планини – Пирин, Рила и Влахина планина. Разположението му е стратегическо за постоянното икономическо развитие, което търпи.

blagoevgrad_2.jpg

Намира се на 20 км от границата с Македония, както и на 100 км от Гърция, Сърбия и София. Именно той е ключовата връзка на Централна Европа с южната ни съседка. Първоначално възниква като тракийско селище около 300 г. пр. Хр. С течение на времето сменя 7 имена докато не приеме сегашното си име, което макар и от епохата на социализма, все още е едно от малкото, които са се запазили.

blagoevgrad.jpg

Една от най-големите атракции в Благоевград е възрожденският квартал „Вароша”, който е съхранил историята на града от периода на турското робство. Той се слави и с хубавата бира, която тук има дългогодишни производствени традиции. Изключително важно за развитието на града е местния университет, който от 1975 г. до днес държи буден Благоевград с постоянното присъствие на студенти. Именно заради тях тук работят десетки ресторанти, барове, дискотеки и кафенета, чиито цени са поносими за нашенския джоб. Хотелите в града са в абсолютно ценово разнообразие в зависимост от техния статус. Все още например могат да се намерят хотелски легла за 13-15 лв. в тризвездни хотели. Чувствителна обаче е разликата в парите, които прибират по-луксозните хотелиери – около 60 до 90 лв. Зависи само от това в коя част на града са разположени сградите. 

Ако обаче сте от хората с по-ограничен бюджет, спокойно можете да си наемете и частни квартири, които обикновено се предлагат от пенсионери и те не претендират с високо качество на услугата, но за сметка на това искат 8-10 лв. за нощувка. Най-удобният начин да се доберете от София до Благоевград си остават многобройните автобуси, които тръгват на всеки час от столицата. При нормални условия те взимат разстоянието за 2 часа, а цената на билета е 7 лв. Близо до общината се намират градовете Петрич, Сандански, Гоце Делчев, както и село Огняново, където всеки може да стигне бързо и лесно с редовните рейсове до там. Благоевград е известен и със страхотната си футболна школа, от където е произлязъл и Димитър Бербатов. Безспорната легенда обаче остава екскметът Лазар Причкапов, който е сред националните рекордьори по изкарани мандати като градоначалник. 

Васил Василев

blagoevgrad_7.jpg blagoevgrad_8.jpg blagoevgrad_11.jpg снимки Вяра Йовева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5292 |15.08.2008 Продадоха яхтата на Джеймс Бонд, озъртат се за Стоичковата . 0| 4896 |14.08.2008 Apple изпревари Google по пазарна стойност . 2| 5270 |12.08.2008 Красимир Аврамов: Поевтиняване на хляба засега не се очаква . 2| 4732 |11.08.2008 515 лева е била средната заплата през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads