Реклама / Ads
11| 6403 |16.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бордът по туризъм иска 250 млн.лв.за реклама и Министерство по туризма

.
Националният борд по туризъм обяви приоритетите в работата си през тази година. От Съюза на инвеститорите в туризма обаче съзряха нечисти цели в изложените днес задачи. Красимир Гергов официално бе обявен за председател на НБТ.
 

Красимир Гергов официално бе обявен за председател на Националния борд по туризъм днес, след като се проведе редовното годишно Общо събрание на сдружението. Приоритетите в работата на на организацията бяха представени от Гергов и останалите членовее на управителния съвет.

Борда по туризъм предложи в съответствие с международната практика, 1,5% от приходите, които сектора генерира в икономиката да бъдат реинвестирани в националната реклама на България и изграждане на мрежа от туристически представителства. От организацията настояват за избор на международен консултант за анализ и оценка на подготвената от Държавната агенция по туризъм "Стратегия за развитие на туризма в България 2008-2013 г.", преди приемането на документа от Министерски съвет. Международната експертиза гаранитира конкурентноспособност в позиционирането на България на световните туристически пазари.

gergov_1.jpg

Националният борд по туризъм ще инициира необходимите законодателни промени , които да дефинират НБТ като пратньор на държавните институциии като консолидирана неправителствена организация с конкретни функции и механизми за финансиране, определени от закона.

Сдружението ще свика втори Конгрес на инвеститорите в туризма на 26 септември тази година под патронажа на президента Георги Първанов. Освен това организацията ще проведе четири национални конференции от инициативата "Пари за туризъм", за представяне на възможностите за финансиране на проекти от структурните фондове на ЕС. Борда по туризъм ще представи страната ни като туристическа дестинация на предстоящата 4-та Световна среща на българските медии от 19 до 21 май в Мадрид организирана от БТА.

gergov_2.jpg

От НБТ настояха и за създаването на Министерство на туризма и очертаха някои проблеми свързани с липсата на такова. "Ние имаме нужда от специалисти в туризма, които да разработват дестинациите не само на хартия , а и да станат факт. Да работят съвместно с бизнеса , така че да има принос за държавата и обществото", коментираха членовете на УС на НБТ.

Нелогично е да нямаме представителства в чужбина, заяви Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд, която прояви завидна активност по време на сбирката.

gergov_3.jpg
 снимки Вяра Йовева

Още не завършила срещата в Хилтън и веднага полетяха реакции от Съюза на инвеститорите в туризма.   

„Ние сме против хищническото отношение към държавата и срещу протягането на алчни ръце към държавния бюджет. Съюзът на инвеститорите в туризма е първата и единствена организация, която поддържа изцяло със собствени средства национални туристически информационни центрове във Франкфурт на Майн, Германия и в Пекин, Китай. Вече седем месеца те правят ефективна и модерна реклама на България. Благодарение и на нашите усилия страната ни се върна в челната десетка на най-предпочитаните дестинации за германците - най-пътуващата нация в света”, това каза пред Frognews.bg главният секретар на СИТ Соня Колтуклиева. Според нея държавата и бизнесът следва да са партньори в създаването на национален туристически продукт и в рекламирането му в странство, както е в развитите страни. Затова Съюзът на инвеститорите в туризма подкрепя идеята за създаване на Национална туристическа организация, която да бъде финансирана от частния бизнес и държавната хазна на акционерен принцип. „Това за нас е коректният и интелигентен модел за промотиране на България. Иначе всеки може да си прогласява каквито си ще претенции към бюджета и да драпа да се облагодетелства от него. Когато иска 250 милиона лева от държавния бюджет, новият председател на НБТ г-н Красимир Гергов дали ще има добрината да каже колко лични пари ще инвестира в рекламирането на България по света?!”, казаха още от СИТ.

„В опитите да се наложи на Държавната агенция по туризъм някакъв чуждестранен консултант, който да анализира и чертае стратегии, съзирам опит да се пробутат приятелски фирми от чужбина. Нали международен консорциум, доминиран от гръцката фирма "Планет" похарчи близо милион и половина евро от програма "ФАР", за да напише стратегия на българския туризъм?! И какъв е резултатът -  категорично и с мощен залп браншът отрече тази стратегия и започна да пише нова. А в Брюксел останаха с впечатлението, че в София не се контролират и оползотворяват ефективно европейските пари”, каментира Колтуклиева.

Съюзът на инвеститорите в туризма смята, че сега на дневен ред е осъществяването на идеята на вицепремиера Ивайло Калфин за създаването на държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерски съвет и би следвало туристическите сдружения да се концентрират върху това - ясно, смислено и с конкретни предложения да заявят платформата си за решаване на проблемите в туризма.

Различни реакции предизвика идеята за създаване на министерство по туризма. От браншовите организации, които в областта на туризма са вече над десет, смятат че  такова ведомство би могло да е полезно само ако е ясно канструирано и не се използва за корпоративни интереси от определени среди. Други заподозряха, че министерството ще е привлекателно масто за определени апетити.

hiltun.jpg

Междувременно днес стана ясно, че по време на пресконференцията  в Hilton на Красимир Гергов му е била връчена призовка във връзка с образувано досъдебно производство, чиято цел е да провери дали рекламният бос Красимир Гергов е предложил подкуп на бившия шеф на БНТ Кирил Гоцев в опита си да накара телевизията да не сключва контракт с руската компания "Видео Интернешънъл".

Въпреки, че Гергов е единственият заподозрян по този казус, разследването се води срещу неизвестен извършител. Производството е заведено по чл. 304, ал. 1 от Наказателния кодекс, който класифицира нерегламентираното предлагане или даване на средства на длъжностни лица. Наказанието по тази норма е до 6 години затвор и глоба до 6 000 лева.

Целият корупционен скандал започна през май 2005 г., когато бившият кадър на БНТ Кеворк Кеворкян заяви публично, че Гергов е предложил рушвет на Гоцев, защото договорът с руската фирма би ограничило влиянието на рекламния бос на пазара. Разследването по казуса в момента се води от Столична дирекция на полицията.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5161 |16.04.2008 Туристическият бизнес се събира на изложението Културен туризъм . 0| 4656 |15.04.2008 Изложение за вино и туризъм за първи път у нас . 0| 6775 |07.04.2008 Вдигат екокомплекс за селски туризъм до Елена, инвестират 2 млн. лева . 0| 5386 |17.03.2008 Световният туризъм с фрапиращ ръст благодарение на младите икономики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads