Реклама / Ads
3| 5332 |12.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов стана арбитър в дебата за осигуровките

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се включи лично в подновените този следобед преговори на тристранния съвет за повишението на осигуровките, което той обяви миналата седмица под натиска на синдикатите, но срещна остра съпротива от страна на бизнеса и на министрите на икономиката и на финансите.
 

Преговаря се по около 10 предложения - за финансово стабилизиране на пенсионния фонд, условията за пенсиониране и адекватността на размерите на пенсиите.

Относително съгласие до момента е постигнато за увеличаването на вноската с два процента от следващата година. Дискутира се и друго повишение на осигуровката за втория стълб - с още 2 процента от 2016 г.

По-рано днес в ефира на БНТ лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев отбеляза, че до сега работодателите не са дали алтернатива за попълването на дефицита в НОИ. И колкото и да говорят да не се вдигат вноските, те не казват откъде да се вземат пари, подчерта той. 

По време на днешната среща на Тристранката финансовото министерство и Националният осигурителен институт (НОИ) трябваше да представят своите разчети за ефекта от повишаването на вноските с един или друг процент и перспективите за балансиране на пенсионната система.

Преди дебата днес шестте организации на бизнеса заявиха, че засега няма никакво споразумение за повишаването на осигуровките. Поставените от тях условия предвиждат държавата да започне да плаща личните вноски на всички заети в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, МВР, министерствата на отбраната и на правосъдието да плащат по-високи осигуровки на служителите си, така че размерът им да отговаря на срока за получаването на пенсиите, както и да бъде изравнено бремето на работодателите и заетите в плащането на осигуровките.

Синдикатите от своя страна заявиха, че са готови да преговарят по всички условия освен по последното.

Според д-р Тренчев пък този дебатът някак си много е  изпростял, защото в него се говори само за вноска или пък само за стаж, или пък за възраст, а всичко това са едни компоненти от реформата.

"За да има реформа, трябва първо да има цел. Тази цел трябва да е позиционирана във времето. В България новата ера започва от всеки нов кабинет, което е пълна идиотщина. Трябва да има едни дългосрочни цели, които, като се започне, и с годините да се преследват. Ние тези цели сме ги набелязали. Работодателите не скачат срещу това. Въпросът е с какви стъпки да ги постигнем. И тъй като, ако ви прави впечатление, и министрите, и работодателите избягват да казват как е в другите държави. Когато им отърва да вземат някакъв пример от Запада, пък дори и не само от Запада, веднага започват да ни го набиват в главата - виждате ли там, нали, по-умните от нас еди-как си са си го решили. Прави ли ви впечатление, че по въпроса за пенсиите мълчат като бити? Мълчат, защото, първо, нашите вноски, включително с това, аз го наричам възстановяване от миналата година пак остават най-ниските в ЕС“, заяви Тренчев.

Той е на мнение, че не ниската данъчна и осигурителна тежест е това, което привлича и задържа инвеститорите. “В момента като данъци сме като Кипър, като офшорна зона. Както виждате, не си счупиха краката, ами и които инвеститори бяха тука, стегнаха куфарите и си отидоха“, заяви Тренчев.

С колко да се повиши осигурителната вноска и бъдещите стъпки за промяна в пенсионната система ще бъдат отново обсъдени във вторник в 16 часа в Министерството на труда и социалната политикана на поредната "неформална" среща на представители на синдикатите, работодателите и правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5283 |05.10.2010 Криза в Тристранката, диалогът станал формален . 0| 5148 |04.10.2010 Борисов и Ердоган решават за газа, визите и изселниците . 6| 5766 |06.09.2010 Борисов прибира 41 млн. лева от ЧЕЗ . 11| 5554 |03.09.2010 7 магистрали до края на втория си мандат обеща Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads