Реклама / Ads
0| 5283 |05.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Криза в Тристранката, диалогът станал формален

.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отново се събира днес, за да обсъжда бюджетите на Националния осигурителен институт (НОИ) и на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).
 

Очаква се да бъде обсъдено предложението за увеличение с 2% на пенсионната вноска за сметка на намаление на здравната вноска. Не е изключено полемика да предизвика и планираният за поредна година прекомерен излишък в НЗОК в размер на 544.3 млн. лева.

Преди заседанието на конфедерацията обаче стана ясно, че КТ "Подкрепа"обмисля оттегляне на делегатите дси от НСТС. Това обяви секретарят на синдиката д-р Евгени Душков, който обясни, че това предстои да бъде обсъдено на конфедеративен съвет на "Подкрепа" в четвъртък.

Според Душков тристранният диалог е станал формален, тъй като НСТС се свиква, след като законопроектите са внесени в парламента. Той заяви, че очаква и подкрепа от другия синдикат – КНСБ, но се оказа, че неговите представители са на друго мнение.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов заяви, че истинските преговори са в социалния диалог. "В края на краищата "Подкрепа" така е решила, въпреки че те в момента водят сепаратистки преговори по друга линия", заяви Кокалов, визирайки преговорите на "Подкрепа“ с правителството по пенсионната реформа, докато КНСБ организира протести и палатков лагер.

Той обяви, че ръководството на КНСБ ще има среща с премиера по темата за пенсионната реформа, която щяла да бъде последен опит преди протеста да се види дали може да бъдат оттеглени промените в Кодекса за социалното осигуряване от парламента.

Същевременно Душков коментира, че КТ "Подкрепа" води преговори в парламента и прави същинската организация за “истински радикални действия“.

На днешното заседание на тристранния съвет от КТ "Подкрепа" ще предложат да бъде поет от държавата осигурителният стаж на висшистите, защото в България излиза, че си виновен, че си завършил висше образование и трябва да откупуваш времето на следването, каза д-р Душков.

"Подкрепа" е категорично против намаляване на здравната вноска, защото това би било допълнителен срив в системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5474 |27.09.2010 Кризата удари екскурзиите в чужбина . 11| 5313 |16.09.2010 Икономист: Втора вълна на кризата ще ни повали при първия полъх . 17| 9310 |29.07.2010 Семейни хотели удариха в земята квартирите по морето; барове дерат кожи в криза . 2| 5742 |12.07.2010 Експерт: Важно е какво разбираме под "излизане от кризата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads