Реклама / Ads
2| 5220 |19.06.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Британци и ирландци загубиха милиони в Банско

.
Възможно е скоро компаниите, замесени в скандала да обявят фалит Източник: Вяра Йовева
Група от около 300 британски и ирландски инвеститори са загубили близо 6 млн. паунда (13.2 млн. лева) от средствата, вложени в недвижими имоти в курорта Банско, съобщи Кафене.нет.
 

Британците, които подчертават, че са обикновени хора, а не инвеститори и търговци, ще загубят вложените в различни имоти пари, тъй като бъдещето на проекта в Банско не е ясно.

Те отбелязват, че става въпрос за смесица от лошо стечение на обстоятелствата, лошо управление и корупция, особено от страна на британската компания Bulgarian Development UK. Самата компания обаче твърди, че причина за провала на проекта е масово разпространената корупция в България и кредитната криза.

Според писмото, компанията дори не е информирала инвеститорите, че е заложила техните апартаменти като банкова гаранция, въпреки, че някои от тях са били напълно изплатени още в самото начало.



Компанията от своя страна твърди, че е била принудена да направи това, за да може да плати на строителната фирма MRI, която обаче не е спазила задълженията си и е прекратила работа по проекта.

Възможно е скоро компаниите, замесени в скандала да обявят фалит, а апартаментите да бъдат разпродадени на аукцион, което ще доведе до огромни загуби за британските и ирландски инвеститори.

Много от хората, вложили парите си в Банско, не знаят дали самите те ще могат да оцелеят финансово след тази загуба и отчаяно търсят помощ от медии и адвокати.

Те обясняват, че са били отчаяни от факта, че нито европейското, нито българското законодателство защитават по някакъв начин инвеститорите.



Дори тези, които вече са изплатили своите апартаменти и са извършили покупката, нямат гаранция, че имотите им няма да бъдат продадени.

Инвеститорите са създали своя група, наречена Pirin Park Resort Residents Association, която прави опити да преговаря с компаниите, замесени в случая. Те са се обърнали към българския комисар в ЕС, който отговаря за правата на потребителите и към британското посолство, но това не е дало резултат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5109 |08.01.2009 България ще бъде предпочитана за почивка от британците през 2009-а . 2| 5021 |04.06.2008 Британците са най-нежеланите туристи . 0| 5643 |22.02.2008 Ирландци купуват 49,99% от Българо-американска кредитна банка . 1| 5254 |24.10.2007 194 млн евро вкарват британци в голф комплекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads