Реклама / Ads
7| 5855 |20.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел умува да пусне ли българите на европейския пазар

.
Отварянето на пазара на труда за българи и румънци във всички страни членки на Европейския съюз ще бъде тема на публично изслушване в Брюксел.
 

  

По думите на българския евродепутат от групата на ЕНП Илиана Иванова, която е сред организаторите на днешния форум, засега Холандия и Великобритания са с най-твърда позиция за това, че ще продължат ограниченията за българи и румънци:

 

Нищо не е решено предварително. Има няколко месеца, през които е решаващо да представим нашите обективни теза и аргументи защо е добре тези трудови пазари да бъдат отворени и след това топката остава в ръцете на страните членки, коментира Иванова. Като че ли Холандия и Великобритания до момента показват по-твърди позиции за продължаване на ограниченията, но за останалите държави нямаме такива твърди позиции. Дори преди няколко дни заедно с мои германски колеги евродепутати отново дискутирахме тази тема. Мой германски колега сподели, че само в неговия регион следващите години Германия ще има нужда от около 500 000 нови работници. Не могат да бъдат запълнени от местната работна ръка, тоест необходимостта е ясна. Икономическите аргументи са ясни, остава политически да се преборим с някои разбирания в някои страни членки.

 

Освен в Холандия и Великобритания, достъпът на българи и румънци до трудовия пазар все още е ограничен в Австрия, Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Малта, Франция и Ирландия.

 

Христо Стоичков ще участва във форума, за което му благодаря. Той изрази своята подкрепа още преди лятото, след това написа писмо до всички колеги евродепутати, в което отново ги призова да преразгледат позицията си и да помогнат, да лобират пред своите правителства за преразглеждане на тези ограничения, каза още Иванова пред Дарик.

Освен представянето на всички гледни точки по актуалната тема, форумът в Европейския парламент цели да бъде отправен и призив към десетте страни от Общността, които засега ограничават достъпа до своите трудови пазари за работниците от България и Румъния. Договорът за присъединяването ни предвижда забраната за свободно движение на работещите да отпадне от началото на 2012 г., но останалите държави членки на ЕС имат право да удължат този период с още две години до 2014-а.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5691 |20.09.2011 Министър Трайков "умува" как да стигнем грузинците . 1| 7867 |30.06.2011 Брюксел склони на Дунав мост 2 с европари . 2| 5957 |29.06.2011 Бизнесът сезира Брюксел за нарушените си права . 6| 5555 |22.05.2011 И. Московски: Ще работим, за да няма санкции от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads