Реклама / Ads
1| 5499 |01.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брокерът Димитър Георгиев: Жером Кервиел е поел ненужно голям риск

.
Една от най-големите финансови измами в историята, която удари френската банка „Сосиете женерал”, разтърси финансовата общественост в Европа и света. Акциите на трезора се сринаха и на дъното.
 

Брокерът Жером Кервиел, който бе най-коментираната личност за няколко дни, стана идол за някои, а за други се превърна в крадец. Действията му почти съсипаха трезора. Това породи доста въпроси, като например дали Кервиел е действал сам, знаел ли е някой от шефовете му за това престъпление, защо е мълчано няколко дни за разкритието му.

В тази връзка Frognews.bg взе мнението на Димитър Георгиев, брокер в ИП ЕЛАНА Трейдинг за случващото се и дали е възможно да има такива действия и у нас. 

- Г-н Георгиев, как ще коментирате финансовата измама в SG?
- Неприятна случка. Най-вече за самия брокер, който е извършил тези злоупотреби, въпреки че той е действал от чисто положителни подбуди и е имал намерение да направи добро, най вече да изкара допълнителна печалба за банката и с това да си увеличи бонуса, който получава на годишна база.

- Според вас това ли са били основните мотиви за подобна злоупотреба?

- Няма друго, което да е обявено по този повод и според мен това са били единствените мотиви.

- Липсата на достатъчен контрол ли е предпоставка за такива действия?

- Да, защото би могло предварително да се очаква, или поне да имат опасения съответните ръководители, че би могло да стане такова нещо и съответните звена по управление на риска да предприемат необходимите действия превантивно, не след това. Така че би следвало да се следят всички подобни транзакции на трейдърите.   Обикновено така се прави и там са се следели, но са използвани всички възможни вратички, за да прикрие брокерът покупките си.

- Тази измама дали не е могло да се разкрие на по-ранен етап, за да не е чак такава загубата?

- Би могло, ако ръководителите на институцията са знаели за измамата и са искали да я разкрият, обаче се появиха информации, че те всъщност са знаели и така негласно са одобрявали тези действия, но ако не са знаели вече би било трудно при положение, че нямат вътрешен контрол и системи за управление на риска, би било доста трудно да се хванат тези движения.

Ако са знаели и не са предприели нищо за да го спрат със сигурност и това им е бил и на тях основният мотив - да се повиши печелбата и съответно техните бонуси.

Операцията е била рискова, като рискът произхожда основно от това, че той е играел с огромни по размери позиции, наистина колосални суми, много пари е инвестирал и съответно е поемал много голям риск, като при благоприятно стечение на пазара в негова полза би спечелил голяма печалба за фирмата, съответно и неговият бонус, както и на ръководителите му се изчислява като процент от печалбата на фирмата.

Проблемът е не толкова, че е изгубил и че пазарът е бил против него, то това се случва често на тези пазари, а фактът, че е играел с големи лимити.

sosiete_1.jpg

- Явно е имал изградени механизми. 

- Най-вероятният механизъм, по който той е прикривал следите си, е откриването на сметка на мним клиент, записвал е всички тези сделки като позиция на клиента и по този начин банката е оставала без открита позиция.

-  И други брокери на SG са търгували със суми над разрешения им лимит, това разпространена практика ли е?

- Явно там е било така. Аз по-скоро мисля, че в големите финансови институции не е така.  Тези неща се следят, професионалните ръководители знаят, че могат да се губят много пари от подобни злоупотреби и обикновено се взимат мерки, но там явно не е било така.

- Възможно ли е да се случи подобно нещо в България?

- Смятам че е възможно да, но в никакъв случай не в такива колосални размери по простата причина, че нашите банки нямат финансовия ресурс въобще да заемат такива позиции, толкова големи. 

Не съм чувал и не смятам, че има такава практика у нас да се търгува над разрешени лимити, по-скоро са единични случай. Тъй като това е огромен риск за този, който търгува.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5736 |31.01.2008 Френската БНП Париба обмисля закупуването на Сосиете Женерал . 0| 6718 |31.01.2008 БФБ взе тазгодишния приз "Мистър/Мисис Икономика 2007 г." . 0| 5396 |30.01.2008 Резервираме почивки в България вече и чрез пощата . 0| 5913 |30.01.2008 Ще привличаме британски туристи за лятото на панаира Destinations в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads