Реклама / Ads
0| 4985 |22.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БСК прогнозира нулев ръст на БВП през 2009 г.

.
Икономиката ни е с влошена структура, силно чувствителна е към международни трусове, коментира Божидар Данев.
Късно снощи делегацията на МВФ, която е в България в периода 14-23 април, се срещна с ръководството на Българската стопанска камара (БСК). В срещата участваха Бас Бакер (ръководител на мисията на МВФ), Тони Либек (регионален представител), председателят на БСК Божидар Данев и заместник-председателите на БСК Георги Шиваров и Камен Колев и др. Срещата бе по искане на МВФ, а основната цел бе обмен на информация относно актуалното икономическо състояние у нас, с фокус върху фискалната политика и финансовия сектор.

Председателят на БСК Божидар Данев запозна гостите с гледната точка на бизнеса относно рефлексиите на световната икономическа и финансова криза върху българската икономика, както и с предложенията на БСК за антикризисни мерки. Данев подчерта, че са налице проблеми с ликвидността на фирмите, провокирани от ограниченото кредитиране, свитите пазари и срива в някои международни цени.

Председателят на БСК припомни, че още в началото на ноември 2008 г. БСК обяви параметрите на Бюджет 2009 за нереалистични и прогнозира ръст на БВП от 1%. Данев заяви още, че като към днешна дата прогнозата на БСК е за нулев ръст на БВП през 2009 г. От своя страна, ръководителят на мисията на МВФ прогнозира намаление на БВП с 3% спрямо предходната година.

Като най-засегнати от кризата сектори Данев определи металургията, химическата промишленост, транспорта, строителството и свързаните с него производства (цимент, керамика, дограми и др.).

В същото време, според председателя на БСК, потенциал за развитие имат селското стопанство, туризмът, машиностроенето, а също и строителството (в контекста на големите инфраструктурни проекти, които предстои да се реализират).

Специален интерес от страна на представителите на МВФ бе проявено върху изследванията на БСК за нивото на междуфирмената задлъжнялост, като бяха дискутирани и възможности за минимизиране на ефектите от този проблем.

Председателят на БСК подчерта, че българската икономика е с влошена структура, което я прави силно чувствителна към международни трусове, като настоящия. Един от факторите, които създават дисбаланси в икономическото развитие, според Божидар Данев е липсата на енергиен пазар, което дълги години привличаше инвестиции в неконкурентни производства и сектори, поради ниските цени на енергията. В тази връзка председателят на БСК подчерта, че енергийните цени плавно трябва да се доближат то средните за ЕС.

В същото време, Божидар Данев подчерта, че съществуващият в страната валутен борд е изиграл положителна роля за запазване на финансовата стабилност, която все още е предимство на България от гледна точка на инвестиционния климат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4584 |13.03.2009 Хотелите в цял свят прогнозират 5-10% спад в заетостта през 2009 г. . 16| 5436 |12.03.2009 Прогнозират раздвижване на пазара на имоти у нас през следващите 12 месеца . 2| 4887 |14.03.2008 Прогнозират от 3 до 5% ръст на туристите през лятото . 0| 4846 |22.01.2008 Прогнозират 10 % ръст на вложенията у нас през 2008 год.
Реклама / Ads