Реклама / Ads
14| 6582 |11.11.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чужденците напускат нивите ни

.
Докато българите се вълнуват, че чужденците ще изкупят нивите ни и и за нас нищо няма да остане, няколко компании се разделиха със собствеността върху родни парцели. Експертите коментират, че най-вероятно това решение е продиктувано от очакваното поевтиняване на акциите в бъдеще в следствие на тежкото положение, в което се намира българското земеделие. Заради липсата на печалби, които да го поддържат и развиват, селското стопанство се превръща в губещ отрасъл.
 

 Заради тенденцията за непрекъснато свиване на печалбите на фермерите се очаква рентите и цените на земеделските земи да продължат да падат.

В края на миналата седмица стана ясно, че италианецът Едоардо Миролио, който има бизнес с вино и текстил у нас, е продал акциите си в един от фондовете за земеделска земя - "Агро финанс". "Агро финанс", който е четвъртият по големина фонд за земеделска земя у нас, вече близо година не купува нови парцели. Миролио купи дела в началото на годината, а осем месеца по-късно прецени да изтегли инвестицията си. Предполага се, че сумата, която е получил от продажбата на акциите, е около 17 млн. лв., защото към момента на продажба на ценните книжа средната им цена е 2,35 лв. Засега няма официален коментар за причините италианецът да се раздели с 22,07%, или 7,12 млн. броя акции, от агрофонда.

Същото се случва и с по-голямата част от останалите фондове, които оперират на територията на страната. Още през миналата година ЕЛАРГ фонд се самоликвидира, като разпродаде натрупаните близо 200 хил. дка земя. "Адванс Терафонд", който в момента притежава над 240 хил. дка, през 2012 г. продаде близо 80 хил. дка. Инвестицията си в земеделски земи изтегли и една от големите български компании - "Винпром Пещера". В началото на 2013 г. тя продаде 100% от дяловете си в "Омега Агро Инвест", които бяха в размер на 160 хил. дка и на практика излезе от земеделския бизнес. "Серес" също се освободи от земите си.

Очаква се тенденцията да продължи, защото в момента освен свитото търсене на пазара се наблюдава и процес на увеличаващо се предлагане на земеделски земи. Освен фондовете много дребни собственици на ниви също се опитват да се отърват от парцелите, за да набавят средства за текущите си нужди. Публичният регистър на частните съдебни изпълнители също е пълен с обяви за продажба на търг на земи, конфискувани от собствениците им заради натрупани дългове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5583 |02.07.2013 Китай вади $50 млн. за нивите ни . 14| 8342 |02.08.2012 42% спад на печалбите в Societe Generale, служители напускат . 21| 10525 |05.09.2011 Гърция отряза чужденците от пенсии . 0| 5051 |25.03.2011 Равни права за чужденците, работещи в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads