Реклама / Ads
1| 5709 |18.08.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата „подарявала” на Ковачки гори за ски курорт в Рила

.
Държавната агенция по горите съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт „Искровете– Говедарци– Мальовица”, твърдят от „За да остане природа в България”.

Те се позовават на данни, получени от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г.

През 2007 и 2008 г. ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.

В този случай ДАГ няма повод да твърди, че не е знаела какви гори заменя, защото сама е разпоредила създаването на нови имоти в държавния горски фонд, които имат ясната характеристика на трасета за ски писти и лифтове, коментират от организацията.

rila.jpg Проектът на Курортно-туристическа локализация „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Средната надморска височина на курорта е 1500 м. За сравнение – швейцарските банки вече обявиха, че не финансират ски курорти толкова ниско заради промените в климата, посочват еколозите.

Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в публичния регистър СИЕЛА сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма.

Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз, пише още в съобщението.

В нарушение на чл. 87 от Договора за Европейския съюз българската държава е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м.

В нарушение на европейската директива за стратегическа екологична оценка и директивите за Натура 2000 чрез въпросните замени българската държава в лицето на Държавната агенция по горите е съдействала за предварителното осъществяване на общия устройствен план на ски курорта, без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000. Недоумение будят и предвидените в Национален парк Рила трасета на отделни ски писти и лифтове, се казва в съобщението на коалицията. Строителството на нови ски съоръжения в националните паркове е забранено според Закона за защитените територии.

Голяма част от територията на проектирания ски курорт попада в тази част от защитена зона „Рила” по Директивата за птиците, която бе отхвърлената от Министерски съвет през 2007 г. В началото на юни 2008 г. Европейската комисия предприе наказателна процедура против това неправомерно решение на Министерски съвет.

За гореописаните нарушения коалицията „За да остане природа в България” е информирала Европейската комисия. frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4676 |16.08.2008 Македонците със средна заплата като българите . 2| 5293 |16.08.2008 Автостопът - риск или "спорт" с икономия на средства . 1| 4628 |15.08.2008 Благоевград съчетава уникална история, футбол и евтина бира . 1| 5034 |15.08.2008 Продадоха яхтата на Джеймс Бонд, озъртат се за Стоичковата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads