Реклама / Ads
1| 5357 |10.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ковачки категоричен: Аз само инвестирам в България

.
Христо Ковачки
Пред Софийския градски съд енергийният бос Христо Ковачки заяви: „За последните 20 години единственото нещо, което правя в тази държава, е да инвестирам. Тези пари са отишли за разкриване на работни места. Да има хората какво да работят”. Той проговори по делото за първи път през последните 3 години, откакто тече процесът срещу него.
 

Ковачки е подсъдим за данъчни измами и източване на ДДС за 16 781 960, 72 лева. Прокуратурата се опитва да докаже, че бизнесменът е осъществявал фиктивни сделки с фирми на подставени лица.

Ковачки се съгласи да даде обяснения пред съда, след като в залата се разрази спор между неговите адвокати Ина Лулчева и Илиян Василев и наблюдаващия прокурор Маргарита Немска. Спорът бе след заключенията на трима вещи лица от НИКК към МВР, които се усъмниха, че подписите на Ковачки върху издавани от него пълномощни са истински.

Бизнесменът потвърди пред съда, че е подписвал всички документи, свързани с негови сделки, които са предмет на делото. Така едно от исканият на прокурор Немска за назначаване на допълнителна петорна графологична експертиза отпадна. Ковачки обясни на съда, че такава експертиза не е необходима. Той изказа съчувствието си към председателя на съдебния състав Александра Йорданова и подчерта, че са изтърпели един доста дълъг процес. „Става въпрос дали тези сделки са фиктивни или не са фиктивни. Ние се занимаваме с някакви подписи”, коментира енергийният бос. Той посочи, че машините, за които прокуратурата твърди, че са закупени при фиктивни сделки се намират в търговската му верига „Европа”, която има 30 търговски обекта на територията на София и това лесно може да се установи.

От държавното обвинение обаче настояха да бъдат призовани двама собственици на фирми, които се занимават с печатане на фактури. На това искане остро възрази адвокат Лулчева, която обяви, че явяването на печатари на фактури с нищо няма да изясни обективната истина по делото. „Ами да извикаме и собственици на фирми, които произвеждат хартия формат А4. Не виждам с какво това ще допринесе за делото”, каза адвокатката. „Делото се води 3 години, образувано е с гръм и трясък. Това е опит за протакане”, изтъкна тя и посочи, че ”не може прокуратурата да бъде господар на процеса, протакайки го неограничено”.

Все пак съдът се съгласи да бъдат разпитани двама допълнителни свидетели, поискани днес от прокуратурата. А за да не се протака процеса насрочиха следващото заседание за максимално близък срок – 28 март.

Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври 2008 година. Тогава бизнесменът бе арестуван и освободен под рекордната гаранция от 300 000 лева, а по-късно съдът се смили и я намали на 200 000 лева, тъй като Ковачки се аргументира, че няма достатъчно пари. Междувременно енергийният бос създаде Политическа партия ЛИДЕР и безуспешно се опита да влезе в политиката. Първо атакува Европейския парламент, а после и българския, но партията му не успя да получи необходимите гласове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5314 |09.03.2011 Все още остава загадка дали Ковачки ще продаде „Брикел” . 2| 5160 |27.10.2010 Сърбия отказа още една сделка с Ковачки . 5| 5704 |22.10.2010 Караджова се смили над Ковачки, дава още 6 месеца на "Брикел" . 1| 4682 |15.04.2010 Зад Недосегаемите стоял и Ковачки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads