Реклама / Ads
2| 12370 |04.08.2021 НОВИНИ

Комисията по ревизия: ТЕЦ-ове, свързани с Ковачки, подават нелогично ниски данни за въглеродни емисии

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Заседание на комисията по ревизия се провежда към този час. Народните представители изслушват журналиста Димитър Стоянов, който представи анализ на OCCPR, показващ, че две електроцентрали свързани с Христо Ковачки са подали фалшиви данни за емисиите си през последните 3 години.
 

„Сравнявайки данни и информация от публични регистри, достигаме до извода, че верификаторът, който верифицира данните за въглеродни емисии на ТЕЦ-ове, свързвани със собственост на Христо Ковачки, подават данни, които няма логика да са толкова ниски. Според експертите тези данни са занижени и това създава обосновано предположение, че ние можем да изпаднем от търговията с парникови газови.

 

Говоря за верификатора GMI Verify, в който работят хора, свързани с различни топлоцентрали. Можем да направим обосновано предположение, че техен собственик е г-н Ковачки – не пряко, през офшорни дружества. Данните, които се заверяват и се представят през институциите от топлоцентралите, свързани с този господин в последните години са смущаващо ниски. Имаме основание да предполагаме свързаност между собствеността на GMI Verify и топлоцентралите. Това би било проблем от гледна точка на европейското право“, обясни Стоянов.

 

По думите му компанията GMI Verify е активна. „Получава лиценз през 2019 година и от тогава постъпателно започва да верифицира докладите на 8 топлоцентрали - всички те свързани с г-н Ковачки. В някои от тях той присъства като консултант, за всички имаме подозрение, че е скрит собственик. Предполага се, че това, което те са верифицирали е нанесло щета на фиска в размер на около 30 млн. Тази хипотеза градим на индекса на горивата, които се използват в тези топлоцентрали, които са явни и могат да бъдат проверени.

 

Всъщност тази компания се появява буквално от нищото, понеже нейният собственик няма отношение към екология, енергетика и т.н. Тя успява много агресивно да стъпи на пазара и да започне да заверява докладите на компаниите, за които ние имаме основание да вярваме, че са свързани с г-н Ковачки. Не можем да открием клиенти, които не са свързани с империята му“, добави журналистът.

 

По думите му GMI Verify е създадена целево, за да обслужва потребностите на тези топлоцентрали.

 

От своя страна министърът на екологията отговори, че казусът не е в компетенциите на Министерството на околната среда и водите. Прехвърли топката към Българската служба по акредитация.

 

Асен Личев обяви, че е предал на разследващите органи документи, свързани с вноса на отпадъци от Италия в България.

 

„Една директорка в Министерството на околната среда и водите и един заместник-министър в МОСВ нотифицират внос на отпадък, който по предназначение може да се третира само по два начина - или да се изгори, или да се депонира. От това пропукване България става една площадка почти за италианския боклук“, добави министърът.

 

Пълният анализ можете да прочетете тук.

 
 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9797 |29.07.2021 Данчо Цонев притеснен комисията за недосегаемостта на Пеевски да не се превърне в народен съд . 7| 7758 |28.07.2021 Скандал беляза началото на първото заседание на Комисията по ревизията . 8| 4964 |28.07.2021 Първо заседание на Комисията ”Росенец” и първи скандали . 9| 5606 |28.07.2021 Тома Биков отказа да е част от Комисията за протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads