Реклама / Ads

 

8| 4142 |28.07.2021 НОВИНИ

Първо заседание на Комисията ”Росенец” и първи скандали

.
Източник: БГНЕС
Първо заседание и първи скандали на прясно сформираната комисия "Росенец". Депутатите изслушаха представители на община Бургас и не пропуснаха да се скарат по редица въпроси. Основното недоволство от страна както на ГЕРБ, така и на ДПС бе липсата на информация и необходимите документи, с които не са се запознали. От Движението за права и свободи се хвърлиха и в пламенна защита на Ахмед Доган.

Временната комисия бе създадена миналата седмица след дълги спорове в пленарна зала основно между "Демократична България" и ДПС. От формацията на Мустафа Карадайъ поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и в нея да попадне не само лятната резиденция на Ахмед Доган, но и случаи като "Буджака". От ДБ заявиха, че ще подкрепят нещо такова, но поискаха въпросът за "Буджака" да бъде в отделна комисия, за да не се разводнява предметът на проверката.

 

В крайна сметка комисията стана факт - 193 народни представители подкрепиха създаването й, един беше против, а 12 се въздържаха. За председател на комисията бе избран е депутатът от “Демократична България” Калоян Янков.

 

На първото заседание членовете на комисията "Росенец" взеха решение да бъдат изискани редица документи от редица институции, да бъдат изслушани бившият и настоящ областен управител на град Бургас. Комисията ще изиска информация за приватизацията на "Нефтохим" от Министерството на икономиката, а също и от ДНСК, община Бургас, МОСВ, Агенцията по кадастъра, министъра на транспорта, МРРБ, директора на агенцията по кадастъра в Бургас, шефа на НСО и вътрешния министър.

 

По информация на Калоян Янков 16-18 сгради са констатирани на територията на въпросния обект около лятната резиденция на Ахмед Доган. От тях четири имат разрешение за строеж, едно - решение за ползване. Всички останали нямат документация. 

 

“Това е ръчна скица, която не знам част от какъв документ е. Това, което има при нас и за което е извършена проверка е в резултат на писма, получени от ДНСК, и ВАП по повдигнати проверки. Да, има констатирани незаконни обекти”, посочи Чанка Коралска.

 

Заседаниео на комисията не мина и без скандал. Броят на въпросите от страна на членовете предизвика бурна реакция от страна на ГЕРБ. С тропане по масата и огромни крясъци Жечо Станков поиска да се спазват правилата, възрази заради броя на въпросите, които членовете на комисията задават. Според него не се работи по установените правила.

 

“С удоволствие бих слушал 10 ч. как се задават въпроси, които бих задал и аз, ако имах материали”, отсече още Станков.

 

"Извикали сте представители на общината без да имаме документи, за да не можем да питаме. Ще настояваме повторно да изслушаве госпожа Коралска и нейния екип. В отговорите на общината се крият доста неща, които ще осветлят и ще разсеят съмненията", посочи Хамид Хамид от ДПС.

 

Калоян Янков пък му отвърна да използва интернет и търсачката на Google.

 

Заради бариерата на общинския път Димитър Найденов попита - търсила ли е общината обезщетение от фирмата “Хермес Солар”, както и за събраните данъци и такси назад в годините. Представител на общината заяви, че данъците се събират ежегодно, но справка може да бъде предоставена писмено допълнително.

 

Липсата на документи и подготовка на комисията за задаване на въпроси стана неизменна част от първото заседание на Комисията “Росенец”. 

 

Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че членовете на комисията са крайно неподготвени и заговори за цирк, спретнат от “Демократична България” и ДПС. 

 

"Участие мога да взема, когато имам документи. Когато викате хора, трябва да е ясно на базата на какви документи сме ги извикали и какво ще ги питаме. Така работи всяка една комисия във всяка една демократична държава. Има документална база, на чиято основа се задават въпроси. Всеки депутат трябва да може да се запознае с нея. Не можехме да се хвърляме от първия момент в разпити - трябваше да приемем правилник и следващото заседание да е за въпроси. ДПС и ДБ се стрелят и си правят цирк", коментира Даниел Митов.

 

Депутатите от ДПС излязоха в пламенна защита на Ахмед Доган. Рамадан Аталай се обърна към шефа на комисията Калоян Янков и заяви, че се "излага", категоричен бе още, че депутатите не разбират и се правели внушения по време на заседанието

 

Кеят на Доган също е част от темите, които разглеждат членовете на комисията. Възможно ли е или не без документи да бъде изграден обект в акваторията на Черно море бе въпрос, зададен към инж. Коралска. По думите й това не би трябвало да е възможно - строежът на какъвто и да било обект би трябвало да става единствено и само след издадено разрешително. Въпросът е бил отнесен за компетентност към ДНСК, тъй като не попада в компетентността на общината.

 

Джелхан Ибрямов разбирал, че се правел опит НС да се превърне във военен трибунал.

 

"Колегите задават определени въпроси и правим констатации като народни представители дали те са свършили своята работа, дали отговорите им са компетентни на база правомощията им като местна власт. Интересно ми е как вие като председател и членове правите констатации за имот, като го определяте с имената на определен човек. Искам да предоставите документи. Ако не се докаже дали ще се извините? Кой предостави тази скица и как констатирате, че това са незаконни постройки", обърна се Джелхан Ибрямов към Калоян Янков от комисията.

 

"Занимавате се с клюки от интернет и рисунки. Много Ви моля, подгответе се. Комисията е създадена така, че никъде не пише за "Доган сарай", не става въпрос още за незаконни обекти и строителства. Вие ползвате изгрази!", Рамадан Аталай и призова заседанието да бъде прекратено, за да се спре с излагациите.

 

"Очевидно чуваме неща от общинската администрация, които ни посочват определени някакви законодателни пропуски. Трябва да си насочим усилията там. Но една забележка - забелязвам от едно известно време - председателят на една комисия трябва да придържа към неутралност. Недейте, моля ви, да влизате с предубеденост към някои неща. Ако на база на карти, свалени от интернет, ще се правят изводи, извинявайте... Изискват се документи от съответните институции. На базата на тях се обсъждат факти и обстоятелства", посочи Даниел Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2919 |28.07.2021 Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли . 9| 4562 |28.07.2021 Тома Биков отказа да е част от Комисията за протестите . 1| 2582 |27.07.2021 Комисията за разследване на полицейското насилие призовава гражданите да предоставят записи и материали . 7| 3893 |27.07.2021 Скоростно: Манолова свиква първото заседание на Комисията по ревизия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ