Реклама / Ads
3| 3930 |28.07.2021 НОВИНИ

Рашков първо тества ВСС, сега - прокуратурата. Засега се проваляли

.
Бойко Рашков Източник: БГНЕС
На сериозни тестове подлага някои институции служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Това стана ясно от думите му пред журналистите след като приключи изслушването му в пленарна зала. Повод е решението му да даде на прокурор обвинител №1 - Иван Гешев. Нито Висшия съдебен съвет, нито пък прокуратурата засега издържали на тестовете на Рашков.
 

В съдебната система ври и кипи заради последните действия на изпълнителната власт и намеренията на редовния парламент, чиито заявки са за съдебна реформа и закриване на специализираното правосъдие. 

 

В края на миналата седмица Висшият съдебен съвет отказа да стартира процедура за предсрочното прекратяване на Иван Гешев, внесено по искането на правосъдния министър Янаки Стоилов. То беше включено като точка в дневния ред, а дебатът продължи над 6 часа. До тук се стигна след внесен от страна на Бойко Рашков доклад, в който се предоставят доказателства за действията на главния прокурор Иван Гешев, които не само уронват престижа на съдебната власт, но и нарушават закона. 

 

Според думите на Рашков от днес обаче ВСС се провалило на теста, а резултатът е бил очакван. Сега е наред прокуратурата, но силовият министър не е обнадежден - изпратил на заместника на главния прокурор материала да разследва началника си с ясното съзнание, че той няма да се занимае с него.

 

“Ние трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура”, посочи Рашков.

Той допълни, че вижда в действията на обвинението защитна роля по отношение както на Гешев, така и на бившия премиер Бойко Борисов - прочел и разбрал, че използването на СРС от страна на специализираната прокуратура е по мъртъв текст от НК, който се отнася до измяна чрез бунт или въоръжено въстание, за силовия министър станало ясно, че има знак за равенство между протестите и отречено престъпление, което няма място в съвремието ни. 

 

“Няма никакво правно и никакво фактическо основание да се иска разрешение от специализирания съд да дава разрешение за проследяване на престъпление, което е отдавна е известно като мъртъв текст в НК. Защо обаче за българската прокуратура това не е такъв текст, аз не мога да ви отговоря, попитайте ги тях”, каза още Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10828 |28.07.2021 Татяна Дончева скастри ГЕРБ заради Рашков: Нали сте за върховенство на закона, защо министърът трябва да го нарушава . 19| 10338 |28.07.2021 Бойко Рашков: ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ГДНП са действали като слугини на прокуратурата . 2| 3941 |28.07.2021 Адв. Велислав Величков: Искат да изпратят сигнала на Рашков срещу Гешев в резерв, зад завесите . 7| 3433 |28.07.2021 Проданов: БСП ще подкрепи Рашков и Стоилов, ако бъдат предложени за министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads