Реклама / Ads
16| 10022 |17.07.2021 НОВИНИ

Адв. Росен Рашков: Статуквото във ВСС просто няма полезен ход

.
адв. Росен Рашков
Министърът на правосъдието - Янаки Стоилов, след внесен доклад от над 100 страници от Бойко Рашков(твърдящ и сочещ голям брой нарушения, извършени от Иван Гешев и довели до уронване на престижа на съдебната власт) предлага на ВСС да освободи предсрочно главния прокурор - Иван Гешев!!
 

Оттук - нататък, статуквото във ВСС просто няма полезен ход!
1. ВСС отхвърля искането и мнозинството на статуквото спасява Гешев. На първи прочит, това изглежда най-вероятен сценарий. Но.. само така изглежда. Ако ВСС реши да го брани като "Матросов на амбразурата", ще даде изключително удобно основание на новоизбраното 46 НС, да впрегне всички сили и да разпусне незабавно цялото ВСС. След което да излъчи нов състав, със собствени квоти. Където пак ще има процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, но вече предложенията и избора на нов Главен прокурор ще зависят до голяма степен и от новото НС.


2. Ако реши да уважи искането( колкото и да не ви се вярва Е напълно възможно), ще опази възможността да остане начело на съдебната власт и съответно бъде решаващ фактор в избора на следващия Главен.


3. Всичко това, ВСС ще трябва да премисля в светлината на обстоятелството, че е много вероятно кандидат за поста главен прокурор да е Бойко Рашков или подобен аналог, който показва, че има експертиза и смелост да излезе срещу всеки. (Ъпдейт, оказа се, че Рашков е над 65г., не знаех. Надхвърлил е максималната възраст. Жалко)
Или някой с подобен подход. Ако статуквото се страхува от нещо, това е точно този сценарий.


И така - предстои да видим. Статуквото ще пази Гешев до последно, рискувайки да има честен избор за нов главен или ще го пожертва за да се спаси от аналога на Бойко Рашков..
Тази ситуация в шаха се нарича "цугцванг" или каквото и да местиш е губещо.

 

Адвокат Росен Рашков, "Правосъдие за всеки", Фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4278 |16.07.2021 Проф. Калин Янакиев: Трети избори са в услуга на задкулисието, олигархията и статуквото . 16| 11192 |13.07.2021 Министър Рашков: Не знам за никаква изпратена призовка до Борисов . 11| 3332 |13.07.2021 Нидал Алгафари: Слави Трифонов ще бъде заложник на партиите от статуквото . 2| 3670 |11.07.2021 Рашков: Когато една партия губи почва под краката си, говори несвързано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads